Berza
0

Evropske berze u plusu zbog njemačkog BDP-a

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Iznenađujući porast njemačkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom tromjesečju, te ocjena američke centralne banke (Fed) da američko gospodarstvo pokazuje znakove izlaska iz krize, potaknuli su u četvrtak ujutro na evropskim berzama rast cijena dionica.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih dionica bio je oko 9.45 sati u plusu 0,4 posto na 946,05 bodova.

Trenutno je londonski Ftse indeks u plusu gotovo jedan posto, pariški CAC 0,7 posto, a frankfurtski DAX 0,5 posto.

"Općenito, raspoloženje na tržištu prilično je pozitivno. Vrlo iznenađujuća danas je bila vijest o rastu njemačkog gospodarstva, što predstavlja veliku pomoć tržištu. Ipak, najvažnija objava danas će biti promet u američkoj maloprodaji u julu", ističe Koen De Leus, ekonomist pri KBC Securitiesu.

Njemački BDP porastao je u drugom ovogodišnjem tromjesečju 0,3 posto u odnosu na prethodno tromjesečje. Time je najveće evropsko gospodarstvo izašlo iz najdublje recesije od Drugoga svjetskoga rata, zabilježivši pad BDP-a prethodna četiri tromjesečja.

Na godišnjoj razini, međutim, njemački BDP pao je 7,1 posto. Ti podaci bolji su od očekivanja ekonomista, koji su procjenjivali pad BDP-a u drugom tromjesečju za 0,3 posto u odnosu na prvo tromjesečje, odnosno za 7,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Najveće dobitnice danas su bankarske dionice, a cijene su im u plusu između 0,5 i 3,7 posto, prenijela je Hina.

Najveća gubitnica, pak, dionica je Anheuser-Busch InBeva, koja je oslabila 2,1 posto po objavi iz kompanije da će u drugoj polovini ove godine zabilježiti znatno slabije poslovanje.