Berza
0

Evropske akcije počele godinu u porastu, euro oslabio

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Evropske akcije su danas ojačale, prvog dana ugovaranja u 2011., predvođene dionicama njemačkog proizvođača automobila "Porsche", dok je euro oslabio prema dolaru, pod pritiskom bojazni od mogućnog skorog ponavljanja suverene dužničke krize u eurozoni.

Kako su tržišta u Britaniji i dijelovima Azije zatvorena, aktivnost je bila veoma slaba.

Indeks vodećih evropskih akcija - FTSEurofirst 300 bio je u porastu 1,17 posto i ugovaran je po 1.134,84 poena.

Akcije "Porschea" su ojačale gotovo 15 posto, nakon što je nadležni američki sud odbacio tužbu jednog hež fonda koji je tražio nadoknadu štete od više od dvije milijarde dolara.

Analitičari očekuju da tržišta akcija i u 2011. ostanu kolebljiva usljed ponovne pojave različitih problema, uključujući dužničku krizu u zoni eura.

Euro je oslabio prema dolaru, a trgovci i analitičari upozoravaju da bi dužnička kriza u eurozoni i prve ovogodišnje aukcije suverenog duga u tom monetarnom bloku mogli negativno da utiču na jedinstvenu evropsku valutu.

Euro je danas bio u padu 0,4 posto i ugovaran je po 1,3315 dolara. Indeks dolara, koji je mjerilo vrijednosti "zelene novčanice" prema korpi valuta, povećan je 0,4 posto.

Njemačka, Francuska i Portugalija treba ove sedmice da prodaju vladine obveznice, pri čemu će Francuska danas biti prva članica zone eura koja će u 2011. prodati dug.