Berza
0

Druga konferencija Sarajevske berze jutros nastavila rad

FENA
Druga međunarodna konferencija Sarajevske berze (SASE) o temi "Razvoj tržišta kapitala - kako do veće likvidnosti tržišta?", koja je počela u utorak u Sarajevu, jutros je nastavila rad predstavljanjem emitenata s kotacije, prestižnog segmenta SASE, gdje se trguje dionicama najkvalitetnijih domaćih kompanija.

Kako je najavljeno, tokom dana, do završetka konferencije, riječi će biti i o institucionalnim investitorima, a bit će predstavljen i web portal tržišta kapitala FBiH.

Ovaj dvodnevni skup, organiziran povodom šest godina postojanja SASE, otvorio je premijer FBiH Nedžad Branković koji je najavio da i Vlada FBiH planira dio privatizacije obaviti putem berze, odnosno prodaju preostalog državnog kapitala u preduzećima.

Prvog dana konferencije razmatrano je o javnim ponudama putem berze, privatizaciji i prodaji državnog kapitala putem berzi, problemima koje ima svako novo tržište kapitala, a, što u FBiH podrzaumijeva zakonsku regulativu te novim instrumentima trgovine na berzama.

Direktor Sarajevske berze Zlatan Dedić je istaknuo da ova berza ide jednom uzlaznom putanjom i da je promet SASE od prethodne konferencije, održane protekle godine, do ove sad povećan za 110 posto, a da bi do kraja godine taj rast mogao iznositi i do 150 posto.

Dedić je rekao da bi se uskoro na SASE mogle naći i obveznice stare devizne štednje te da SASE radi na privlačenju privatnih kompanija da bi se povećao brojh instrumenata kojima se na toj berzi trguje.

Moderatori i govornici na konferenciji su eminentni stručnjaci iz tržišta kapitala iz državnih, regulatornih institucija, berzi, investicionih i uzajamnih fondova, banaka i kompanija iz BiH, regije i svijeta.

Između ostalih, skupu prisustvuju i predstavnici Zagrebačke, Ljubljanske, Beogradske i Bečke berze.