Berza
0

Drastičan pad berzi širom svijeta

SRNA
Vrijednost akcija na berzama u svijetu danas je značajno opala poslije novih udara na automobilsku industriju i slabih ekonomskih podataka, zbog čega je počela rasprodaja akcija kako bi se ostvario profit zasnovan na njihovom rastu prošle sedmice, izjavili su brokeri.

Nakon objave plana Bijele kuće o pooštravanju uslova za pružanje pomoći proizvođačima automobila i smjene šefa "General Motorsa", indeks Dow Jones pao je za 3,71 odsto, a Nasdaq za 3,37 odsto.

U Evropi, londonska berza oslabila je za 3,49 odsto, pariska za 4,27 procenata, a berza u Frankfurtu za 5,1 odsto. Najveći pad zabilježile su fabrike automobila, koje su teško pogođene padom prodaje.

Berza u Tokiju oslabila je za 4,53 odsto nakon objave podataka o lošim poslovnim rezultatima automobilskog sektora i sumorne ekonomske prognoze.

Predsjednik SAD Barack Obama izjavio je da "General Motors" i "Chrysler" treba da razmotre bankrot kao način izlaska iz krize, nakon što je specijalni tim Bijele kuće saopštio da ove dvije kompanije nisu održive.