Berza
0

Dobici na azijskim berzama limitirani

FENA
Cijene dionica na azijskim berzama jutros su porasle, nadoknadivši dio prošlosedmičnih gubitaka, ali dobici su limitirani jer ulagači oprezno čekaju sjednicu Feda nakon koje bi trebalo biti jasnije šta američka centralna banka namjerava poduzeti o pitanju poticajnih monetarnih programa.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je u 7.30 sati bio u plusu više od dva posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju, Singapuru i Hong Kongu porasle između 0,2 i 1,3 posto.

Južnokorejski Kospi indeks oslabio je 0,1 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7.30 sati bio u plusu 0,5 posto, nakon što je prošle sedmice skliznuo 1,3 posto.

Nesigurnost zbog mogućeg smanjenja poticajnih monetarnih programa Feda izazvala je posljednjih sedmica oštar pad cijena dionica jer niz podataka pokazuje da američka ekonomija još nije čvrsto na putu samoodrživog rasta.

Planovi Feda mogli bi biti jasniji u srijedu, kada će, nakon dvodnevne sjednice čelnika Feda, predsjednik američke centralne banke Ben Bernanke održati konferenciju za novinare.

"Ulagači su odlučili pričekati ishod Fedovog sastanka. Cijene dionica ponešto su porasle, nakon pada posljednjih sedmica, ali taj rast je ograničen dok se ne vidi šta će učiniti Fed", kaže Kim Young-il, analitičar u kompaniji Daishin Securities.

Analitičari smatraju da posljednji makroekonomski podaci iz SAD-a pokazuju da monetarnu politiku još ne bi trebalo zaoštravati.

"Iako se ne očekuju promjene u politici, sposobnost Bernankea da učinkovito objasni Fedovu strategiju smanjenja poticaja bit će ključ koji će odrediti hoće li nesigurnost na tržištima biti nastavljena ili smanjena", navode analitičari Credit Agricole u bilješci klijentima.

A na valutnim tržištima dolar se jutros ponešto oporavio, nakon što je krajem prošle sedmice potonuo na samo 93,75 jena, najniži nivo u 10 sedmica. Prošle sedmice potonuo je 3,3 posto, što je njegov najveći sedmični gubitak od ljeta 2009., dok je jutros ojačao 0,5 posto, na 94,70 jena.

Dolar je ojačao i prema evropskoj valuti, pa je cijena eura skliznula s 1,3345 dolara, koliko je iznosila u petak, na 1,3320 dolara.

Nakon što je u petak porasla za 1,15 dolara, jutros je terminska cijena nafte na berzi u New Yorku oslabila 20-ak centi, na 97,65 dolara po barelu, prenosi Business.hr.