Berza
0

Dionice na Wall Streetu i dalje padaju

FENA
Na Wall Streetu su jučer cijene dionica pale peti dan zaredom, nakon što je predsjednik Feda Ben Bernanke kazao da je oporavak američke privrede sporiji nego što se očekivalo, ali nije najavio nove poticajne mjere.

Dow Jones Industrial Average oslabio je 0,16 posto, na 12.070 bodova, dok je Standard & Poor's 500 pao 0,10 posto, na 1.284 boda, a Nasdaq Composite 0,04 posto, na 2.701 bod.

Predsjednik američke središnje banke Bernanke kazao je kako u ovoj godini privreda raste sporije nego što se očekivalo zbog visokih cijena goriva, ali i katastrofalnog potresa u Japanu koji je narušio nabavnu industrijsku mrežu.

Kako prenose agencije, Bernanke očekuje da će se rast privrede ubrzati u drugoj polovini godine, ali upozorio je da bi ga moglo narušiti eventualno oštro smanjenje državnog budžeta, o čemu se raspravlja u Kongresu.

Nastup Bernankea razočarao je ulagače koji su očekivali najavu novih monetarnih mjera za poticanje rasta ekonomije, s obzirom da 600 milijardi dolara vrijedan program Feda za otkup državnih obveznica ističe krajem juna, pa će privreda ostati bez monetarne podrške.

Bernankeovo upozorenje o usporavanju rasta privrede negativno je utjecalo na dionice u sektorima koji su usko vezani uz rast. KBW indeks bankarskog sektora, koji je prije Bernankeovog nastupa bio u plusu 1 posto, završio je u minusu 0,2 posto.

Pale su i cijene dionica u tehnološkom sektoru, dok su u defanzivnim sektorima, kao što su uslužni i zdravstveni, porasle.