Berza
0

Dionica Bosnalijeka padala do 40 KM

Sarajevo-x.com
Već prve transakcije dale su naslutiti novi potop na Sarajevskoj berzi. Promet nešto veći u odnosu na jučer, ali indeksi ponovo gube na vrijednosti. BIFX je danas pao na razinu 5.544,91 indeksnih poena, dok je SASX-10 manji za 65,9 poena, odnosno 2,07%

Višednevni pad vrijednosti dionice Bosnalijeka (SASE: BSNLR), koji je i danas nastavljen, u jednom trenutku prijetio je spuštanju cijene ispod 40 KM, što se ipak nije dogodilo, ali s obzirom na trenutna kretanja, ne možemo biti sigurni da se to neće desiti već u ponedjeljak. Srednji kurs Bosnalijeka danas je pao za 3,34 %. Pored ovog emitenta, pad od preko 3 procenta ostvarila je mostarska Elektroprivreda (SASE: JPEMR), uz promet od preko 100 hiljada KM. Jedino je sarajevski Energoinvest (SASE: ENISR) zadržao prethodnu vrijednost i dan završio u plusu za 0,43%.

Tržište fondova danas ne opravdava tu svoju ulogu. Deset minuta do kraja trgovine formirane cijene imalo je samo pet fondova, te je u posljednjih par minuta transakcije zabilježilo još njih tri. Očekivano, većina dionica fondova kojima je trgovano zabilježila je pad kursa. Suvišno je i reći da je Big investiciona grupa (SASE: BIGFRK3) fond sa najvećim prometom danas, čime ove dionice zauzimaju četvrto mjesto po likvidnosti u ukupnom današnjem prometu. Ukupna vrijednost transakcija dionicama ovog fonda iznosi 73.913 KM. Cijena je pala za 0,85 %. Crobih fond (SASE: CRBFRK1) je izgubio 5,19 % od vrijednosti dionice, dok je Prevent Investom (SASE: PVNFRK3) trgovano po kursu 25 KM. Nakon višednevnog gubitka vrijednosti, porast vrijedan pomena, od 5,26 %, ostvario je Herbos fond d.d. Mostar (SASE: HRBFRK2). Danas je dionicama ovog fonda trgovano po cijeni od 20 KM.

Danas je na slobodnom tržištu najveći promet od blizu 175 hiljada KM realizovan je dionicama IK Banke d.d. Zenica (SASE: IKBZRK2), koja je zabilježila pad kursa za 3,50 %. Izdvajamo povećanje cijene dionice Vakufkse banke (SASE: VKFBR) za 15,38 %, koje je ostvareno kroz 4 aplikacijske transakcije, te 14,29 postotni porast kursa DC Gradačac (SASE: DCGDR) uz promet od preko 14 hiljada KM.

Piše: Aida Karić - SEE Investment Solutions d.o.o.