Berza
0

Deset godina od prve trgovine na Sarajevskoj berzi

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Danas se navršava deset godina od prve trgovine obavljene na Sarajevskoj berzi vrijednosnih papira (SASE). Ukupan promet tog prvog dana trgovine iznosio je 3.099,20 KM i realiziran je u dvije transakcije.

Tog utorka, 12. aprila 2002. godine, protrgovano je deset dionica (tadašnjeg) Privatizacijskog investicionog fonda "Big Investiciona grupa" po cijeni od 9,92 KM po dionici, kao i 30 dionica "VGT-Osiguranja" d.d. Visoko, po cijeni od 100,00 KM po dionici.

U prvoj deceniji trgovine na SASE ostvaren je promet u iznosu 3.957.456.732,72 KM.

Berza je u protekloj deceniji imala svoje uspone i padove. Prošla je dug put od pukog mjesta za promjenu vlasništva nad dionicama upisanim u postupku masovne privatizacije do tržišta, gdje Federacija BiH, ali i drugi ekonomski subjekti, prikupljaju kapital za svoj razvoj i normalno funkcionisanje.

Stanje na berzi, kaže direktor SASE Zlatan Dedić, nije odraz samo uređenosti tog tržišta nego i kvaliteta emitenata, odnosno vrijednosnih papira koji se nude i zainteresiranih investitora.

"Okruženje za investiranje u ovoj zemlji se mora promjeniti i to je na političarima da urede državu koja će biti stabilna i gdje će investicije rado dolaziti, a oni koji investiraju moći da zarade, što je osnovni cilj svakog investitora", kazao je Dedić za Agenciju FENA.

Političke i ekonomske reforme, kako je naglasio, preduslov su za uspješniju budućnost ne samo tržišta kapitala nego cijele ekonomije zemlje i društva.