Berza
0

Dedić: Teška poslovna godina, ali z SASE ipak uspješna

FENA
Sarajevska berza (SASE) d.d. Sarajevo u ovoj godini je zaključno s 23. decembrom ostvarila promet od 242,5 miliona KM, što u odnosu na isti period 2010. predstavlja povećanje za 130,80 posto.

Direktor Sarajevske berze Zlatan Dedić rekao je da je ovakav promet ostvaren zahvaljujući, prije svega, emisiji trezorskih zapisa Federacije BiH, ali i da je bez ove primarne emisije promet veći za 44,25 posto, tako da će ukupan profit SASE-a na kraju godine iznositi nekoliko desetina hiljada KM.

"Imamo još tri dana trgovine i knjige nisu zaključene, pa nemamo precizne podatke", rekao je Dedić danas na pres-konferenciji u Sarajevu, prezentirajući rezultate poslovanja u 2011. i planove i očekivanja SASE-a za 2012. godinu.

Dodao je kako je, međutim, najvažnije to što će Berza nakon tri godine poslovanja s gubitkom ovu godinu završiti s ostvarenim profitom. Također je rekao da je 2011. bila teška poslovna godina, ali za SASE ipak uspješna.

Dedić je istaknuo da je, uz prvu emisiju trezorskih zapisa Federacije BiH, potrebno ukazati i na uspješnost prve emisije municipalnih obveznica općine Tešanj i javne ponude dionica FAD Jelah, mjere i aktivnosti na uređenju i unapređenju tržišta radi dostizanja standarda razvijenih zemalja, te nove dioničare Berze putem dokapitalizacije respektabilnih institucija turskog tržišta kapitala. Također, instaliranjem nove web stranice SASE u ovoj godini nivo komuniciranja s investitorima i javnošću je podignut na viši nivo.

Dedić je govorio i o planovima i očekivanjima za 2012. godinu te u tom kontekstu istaknuo da, prije svega, treba uzeti u obzir očekivano povećanje tražnje za finansijskim sredstvima od Federacije BiH za potrebe budžeta, tako je realno očekivati veću primarnu emisiju dužničkih vrijednosnih papira putem SASE-a u odnosu na ovu godinu.

Rekao je da će projekcije o prometu dionica zavisiti u prvom redu od odluke Vlade Federacije BiH da na prodaju ponudi dionice iz svog portfelja za što postoje najave. Realizacija ovih planova bi dala značajan poticaj rastu prometa. U suprotnom, kako je kazao, može se očekivati stagnacija tržišta dionica, s obzirom na to da nema najava novih javnih ponuda dionica.

„Generalno možemo zaključiti da nas očekuje još jedna teška godina, ali i nastavak pozitivnih trendova započetih u toku ove godine. Pri tome nas ohrabruju najave da će Vlada i Federalno ministarstvo finansija puno više pažnje posvetiti tržištu kapitala Federacije BiH. Očekujemo donošenje strategije razvoja tržišta kapitala Federacije BiH, ali i izmjene zakona kojima će se kreirati uvjeti za usješniji razvoj i veću atraktivnost tržišta“, rekao je Dedić.

Almir Mirica, izvršni direktor trgovanja i nadzora Sarajevske berze, istaknuo je da je u 2011. na SASE-u implementiran niz mjera za sprečavanje manipulacija na tržištu te da je delistirano 420 kompanija sa slobodnog tržišta, odnosno veliki broj nelikvidnih vrijednosnih papira i uveden novi supsegment na slobodnom tržištu. Uvedena je i prekidbena aukcija i novi statički limiti za tržišne segmente radi stabilizacije cijena vrijednosnih papira.

" Cilj ovih mjera bio je da na tržištu SASE-a budu kompanije interesantne investitorima, ali i da same kompanije budu zainteresovane za investitore. U fokusu naših napora bio je i problem dostupnosti informacija o društvima uvrštenim na Berzi. Kompanije sa slobodnog tržišta će morati pružati tržištu informacije prema utvrđenim standardima ili će u skladu s novim propisima biti delistirane s SASE-a. Efekti ovih mjera su već vidljivi i mi se nadamo da će u budućnosti to imati uticaj na povećanje prometa, likvidnosti i rast cijena vrijednosnih papira“, kazao je Mirica.