Svjetske berze
0

Cijene nafte prekoračile 71 dolar

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Cijene sirove nafte na svjetskim su tržištima u srijedu prekoračile 71 dolar za barel prvi put u sedam mjeseci na temelju znakova o mogućem oporavku potražnje za sirovom naftom, nakon što su podaci iz SAD-a pokazali veliki pad zaliha sirove nafte u prošloj sedmici.

Barel sirove nafte za isporuke u julu poskupio je na američkom tržištu 1,35 dolara na 71,36 dolara, premašivši razinu od 70 dolara prvi put od početka novembra.

Na tržištu u Londonu barel je zabilježio plus od 1,17 dolara i njime se trgovalo po cijeni od 70,79 dolara.

Američki naftni institut (API) objavio je da su američke zalihe sirove nafte u prošloj sedmici pale za velikih šest miliona barela, premašivši očekivanja analitičara o padu za 400.000 barela, nakon što su rafinerije povećale proizvodnju.

Smanjenje zaliha sirove nafte u najvećem svjetskom potrošaču energije dodatno je ojačalo uvjerenje da je slaba potražnja dotaknula dno. Američka vlada je istodobno povećala prognozu o potražnji za naftom u 2009. prvi put od septembra prošle godine.

"Zalihe sirove nafte su se smanjile a revizija potražnje američke vlade povećala nade da se potražnja počela popravljati", kazao je Andrey Kryuchenkov iz tvrtke VTB Capital.

"Tržišta također uzimaju u obzir činjenicu da će visoke razine globalnih zaliha brzo pasti u trećem i četvrtom tromjesečju ako OPEC uspije zadržati trenutne razine proizvodnje", dodao je.

Cijene nafte više su se nego udvostručile u odnosu na razinu od 30 dolara za barel, zabilježenu ove zime, nakon što su ulagači počeli uračunavati u cijene nade u gospodarski oporavak koji bi trebalo da poveća potražnju za naftom, prenio je Business.hr.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) zasebno je saopćila da je referentna cijena košarice njezine nafte u utorak bila viša 1,67 dolara u odnosu na dan ranije i iznosila je 68,69 dolara za barel.