Zbog krize u Evropi
0

Cijene dionica padaju širom svijeta

SRNA
Na azijskim berzama cijene dionica jutros su pale, već četvrti dan zaredom, jer se uslovi finansiranja u Evropi i dalje pogoršavaju, na šta ukazuje rast kamata na obveznice članica evrozone.

Na Tokijskoj berzi Nikej indeks jutros je pao 1,1 odsto, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji potonule između 1,1 i dva odsto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u minusu 1,7 odsto.

Uprkos napretku u Italiji i Grčkoj, rješenje dužničke krize u evrozoni još se ne nazire. Na nepovjerenje ulagača ukazuju sve teži uslovi finansiranja pojedinih članica tog bloka.

Juče su kamate na španske obveznice dostigle 6,97 odsto, najviši nivo od 1997. godine i nedaleko kritične granice od sedam odsto, koja se smatra dugoročno neodrživim troškom finansiranja.

To, pak, pritiska i međubankarsko tržište novca jer su banke sve opreznije u plasiranju kredita drugim bankama.

Zbog dužničke krize, na valutnim tržištima evro je pod pritiskom. Juče je zaronio na najniži nivo u pet nedjelja od 1,3421 dolar, dok je jutros dostigao 1,3485 dolara. Ali, analitičari kažu da bi, nastavi li se niz loših vijesti iz Evrope, kurs evra mogao ponovno pasti.
U odnosu na japansku valutu, evro je oslabio s jučerašnjih 103,95 na 103,65 jena.

Cijena dolara prema japanskoj valuti stabilno se kreće oko 76,80 jena.

Terminska cijena nafte na berzi u Njujorku juče je potonula za više od 3,5 dolara, a jutros je skliznula za daljih 30-ak centi, na 98,55 dolara po barelu.