Berza
0

Azijske berze u padu nakon objave japanskog BDP-a

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Većina dionica azijsko-pacifičke regije danas je zabilježila pad, nakon što su najnoviji podaci pokazali da je japansko gospodarstvo u prošlom kvartalu poraslo manje od očekivanja.

Japanski bruto-domaći proizvod porastao je 0,4 posto u tromjesečju zaključenom krajem juna, objavila je danas vlada u Tokiju. Usporedbe radi, analitičari koje je anketirao Bloomberg očekivali su rast od znatno većih 2,3 posto.

Kako pokazuju posljednji Bloombergovi podaci, MSCI indeks azijsko-pacifičke berze oslabio je laganih 0,1 posto na 117,77 bodova, ublaživši ranije gubitke zahvaljujući jačanju kineskih dionica. Oko pet dionica palo je na svake četiri koje su ostvarile rast. Japanski Nikkei 225 oslabio je 0,61 posto, australski S&P/ASX 200 za 0,47 posto, a južnokorejski Kospi 0,17 posto. Kineski CSI 300 skočio je pak 2,33 posto, a hongkonški Hang Seng 0,48 posto.

Na strani gubitnika našle su se kompanije kao što su Sony i Honda Motor, čije su dionice u Tokiju skliznule 3, odnosno 0,9 posto, dok je rudarski div BHP Billiton skliznuo 1,3 posto u Sidneyu.