Berza
0

Azijske berze pale, ulagače razočarali slabi ekonomski podaci iz Kine

FENA
Cijene dionica na azijskim berzama jutros su pale, jer su ulagače, ionako zabrinute zbog mogućeg zaoštravanja monetarne politike u SAD-u, razočarali slabi ekonomski podaci iz Kine.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je u 7.30 sati bio u minusu više od tri posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Singapuru i Australiji pale između 0,2 i 0,5 posto.

Berzanski indeksi u Šangaju i Hong Kongu porasli su do 0,5 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7.30 sati bio u minusu 0,2 posto, skliznuvši na najniži nivo u skoro sedam sedmica.

Ulagače zabrinjava usporavanje rasta kineske ekonomije. U maju je, po izvještaju HSBC banke, industrijska aktivnost pala po prvi put nakon sedam mjeseci zbog slabosti kako inostrane, tako i domaće potražnje, a oslabila je i aktivnost u uslužnom sektoru.

Iako je u subotu vlada objavila službene podatke da je PMI indeks aktivnosti u Kini u maju ojačao s 50,6 na 50,8 bodova, to nije utjecalo na procjene analitičara da se rast ekonomije usporava.

"Očito je da se rast druge po veličini svjetske ekonomije usporava, ali male su šanse da bi to bilo oštrije usporavanje", kaže You Hongye, ekonomist u kompaniji China Essence Securities.

Ulagače zabrinjava i mogućnost smanjivanja poticajnih monetarnih programa američkog Fed-a. Posljednji podaci ukazuju na blaga poboljšanja u najvećoj svjetskoj ekonomiji, pa bi centralna banka uskoro mogla početi smanjivati programe kupovine državnih i hipotekarnih obveznica.

Ti su programi godinama održavali kamate na rekordno niskim nivoima, potičući u isto vrijeme rast cijena dionica na najviše nivoe u historiji, pa se ulagači plaše da bi smanjenjem tih programa tržište izgubilo podršku.

Zbog toga se pažljivo prati svaki ekonomski podatak iz SAD-a. Što je podatak bolji, to su veće šanse da će monetarna politika biti zaoštrena, i obrnuto.

"Spremnost Fed-a da smanji iznose za kupovinu obveznica prije nego što su tržišta očekivala navela je ulagače da prate i reagiraju na svaki podatak iz SAD-a", navode analitičari Barclays banke u bilješci klijentima.

A na valutnim tržištima kurs eura jutros se vratio iznad 1,30 dolara. Prošlog četvrtka je dosegao 1,3062 dolara, najviši nivo u tri sedmice, ali je u petak, nakon podatka o rastu stope nezaposlenosti na novi rekordni nivo, zaronio ispod 1,30 dolara.

Ipak, nakon šoka u petak, euro je ponešto ojačao, pa mu se jutros cijena kreće oko 1,3010 dolara.

U odnosu na japansku valutu, kurs eura ojačao je jutros 0,1 posto, na 130,65 jena.

I dolar je blago ojačao prema jenu, pa mu je cijena porasla sa 100,45 jena, koliko je iznosila u petak, na 100,50 jena.

Nakon što je u petak potonula za 1,6 dolara, jutros je terminska cijena nafte na berzi u New Yorku oslabila daljnjih 30-ak centi, na 91,65 dolara po barelu.