Berza
0

Azijske berze ojačale, dolar stabilan

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Na azijskim berzama cijene dionica jutros su porasle, zahvaljujući rekordnom dosegu S&P 500 indeksa na Wall Streetu i uvjerenju ulagača da američka centralna banke neće ove godine smanjiti poticajne monetarne mjere.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7:30 sati bio u plusu 0,7 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Hong Kongu, Australiji i Šangaju porasle između 0,1 i 1,2 posto.

Južnokorejski Kospi indeks blago je pao, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7.30 sati bio na dobitku 0,2 posto, dosegnuvši najviši nivo u pet mjeseci.

Azijske ulagače ohrabrio je rekordni doseg S&P 500 indeksa na Wall Streetu u petak. Na tržištima vlada pozitivno raspoloženje još od prošle srijede kada je u Washingtonu dogovoreno privremeno finansiranje države, čime je SAD izbjegao tehnički bankrot.

Rast cijena dionica podržava i uvjerenje ulagača da će američka centralna banka Fed odgoditi odluku o smanjenju poticajnih monetarnih mjera do početka iduće godine jer je dvosedmična obustava rada državnih službi ostavila traga na najveoj svjetskoj ekonomiji.

No, dok to pozitivno utječe na tržište kapitala, dolar je na valutnim tržištima pod pritiskom.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros se kreće oko 79,6 bodova, nedaleko 79,5 bodova, najnižeg nivoa u osam mjeseci na koji je pao u petak.

Tečaj eura kreće se, pak, oko 1,3675 dolara, dok se u petak, po prvi put od februara, probio iznad nivoa od 1,37 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara dosegnula je jutros 98 jena, dok je u petak iznosila 97,75 jena.

I euro je blago ojačao prema 'japancu', pa je njegov tečaj dosegnuo 134 jena, dok je u petak iznosio 133,80 jena.

Nakon što je u petak ojačala 15 centi, terminska cijena nafte na berzi u New Yorku stabilno se jutros kreće oko 100,80 dolara po barelu, prenosi Business.hr.