Berza
0

Apsolutni prošlosedmični pobjednik ABS Banka d.d. Sarajevo

Sarajevo-x.com
Prošlosedmično trgovanje na Sarajevskoj berzi, u periodu od 14. do 18. janura, nastavilo je trend prethodnih sedmica, pa je promet tek premašio iznos od 6,7 miliona KM, zahvaljujući prvenstveno trgovini dionicama ABS Banke (1,2 mil.) i Ingrama iz Srebrenika (1,8 mil).

Indeks investicionih fondova BIFX je izgubio na vrijednosti 3,37 % i trenutno iznosi 6.025,57, dok je vrijednost Indeksa slobodnog tržišta SASX-10 porasla za simboličnih 0,65%.

Investicioni fondovi se ne mogu pohvaliti proteklom sedmicom, s obzirom da je njihovim dionicama trgovano u iznosu manjem od 800 hiljada, a porastom kursa ističe se jedino Naprijed d.d. Sarajevo, čije su se dionice u toku sedmice kretale u intervalu 13,06 KM do 14,50 KM. Najveći sedmični gubitnik je Fortuna fond d.d. Bihać, sa padom kursa od 11,29 % i cijenom na kraju sedmice 13,12 KM.

Predvodnik porasta vrijednosti i likvidnosti u okviru emitenata, koji ulaze u Indeks slobodnog tržišta SASX-10 je ABS Banka d.d. Sarajevo. Na trgovinu dionicama ovog emitenta otpada blizu 18% ukupnog sedmičnog prometa na SASE, uz porast kursa od 19,09%. Posljednji dan trgovine vrijednost dionice je dostigla 649,36 KM. Uz smanjenu likvidnost, najveći pad kursa od 4%, zabilježila je sarajevska Elektroprivreda.

Federalna agencija za privatizaciju, objavila je Odluku o prodaji 16 posto državnog kapitala u sarajevskom Šipad Export-Importu. Prema informacijama iz Agencije, kupcima će u februaru na Sarajevskoj berzi, biti ponuđeno 182.460 dionica te firme, a prodajni nalog će glasiti na ukupnu količinu dionica. Početna prodajna cijena jedne dionice iznosi 10,39 KM. Kao potencijalni kupac državnog kapitala Šipad Export-Importa spominje se sarajevski Šipad Komerc, čija je Uprava iskazala zainteresiranost za kupovinu ovih dionica.

Nadzorni odbor Oslobođenja d.d. Sarajevo je na sjednici održanoj dana 27.12.2007. godine donio Odluku o sazivanju i održavanju XIII Skupštine dioničara, za dan 29.01.2008. godine sa početkom u 12,00 sati, u prostorijama Društva. Nadzorni odbor je na pomenutoj sjednici donio i Odluku o namjeravanoj reorganizaciji, promjenom oblika u društvo s ograničenom odgovornosti.

Kantonalna agencija za privatizaciju Sarajevo objavila je osmi javni poziv za prodaju hotela "Igman" na Igmanu, koji je u stopostotnom državnom vlasništvu. Prodavac je ZOI 84 – Olimpijski centar Sarajevo, a kupcima je ponuđen objekat od 5.102 m² i 40.951 m² zemlje. Za razliku od prošlog poziva iz jula 2007. godine, kada je bila 4,45 miliona KM, ovaj put početna cijena je spuštena na 3,5 miliona KM. Prodaja će biti obavljena neposrednom pogodbom. Pri prodaji će posebno biti vrednovani cijena i ulaganja u rekonstrukciju, a ostavljena je i mogućnost dogradnje hotela. Rok za dostavljanje ponuda je 28. mart 2008. godine.

Vlada FBiH je donijela više zaključaka povodom Izvještaja o praćenju realizacije i izvršenja ugovornih obaveza u postupku dokapitalizacije preduzeća Energopetrol d.d. Sarajevo. Ugovorne strane su dužne najhitnije započeti aktivnosti na angažovanju nezavisne međunarodne revizorske kuće, jer je rok utvrđen Ugovorom za ovu obavezu najkasnije tri mjeseca prije kraja prve investicijske godine. Rok za ispunjenje investicija za prvu godinu je 28. mart 2008. godine, sukladno danu izvršenja transakcija 28.3.2007.godine, kada je završena registracija INA i MOL kao vlasnika dionica pri Registru vrijednosnih papira u FBiH. Zadatak revizorske kuće je da sačini nalaz o ispunjenju obaveze investiranja od strane Konzorcija u iznosu od ugovorenih 20 miliona KM za prvu godinu, a odnosi se na obnavljanje i proširenje mreže benzinskih pumpi. Energopetrol je dužan sačiniti analizu utroška sredstava uplaćenih od strane Konzorcija u iznosu od 60.195.000 KM na ime povećanja osnovnog kapitala Društva.

Prodaja imovine sarajevske Tvornice čokolade i kandita Sarabon, koja je organizovana 17.01.2008. nije uspjela, s obzirom na to da nije ponuđena viša cijena od zaštitne u iznosu od 18,5 miliona maraka (odredio je Odbor povjerilaca). Zadnja ponuda, 17,1 milion KM, koju je dala firma K&Data d.o.o. Ilidža nije prihvaćena. Osim ove kompanije, koja je ponudila najvišu cijenu, na javnom nadmetanju učestvovale su još dvije kompanije, i to Bosna Bank International Leasing Real Estate d.o.o. Sarajevo, te Kaletex d.o.o. Kalesija. Ubrzo nakon ove neuspjele prodaje slijedi skupština povjerilaca na kojoj će se odlučiti o slijedećoj prodaji.