Svjetske berze
0

Akcije stabilne, euro stagnirao

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Cijene akcija na svjetskim berzama bile su u četvrtak stabilne i uglavnom neznatno promijenjene u odnosu na prethodno poslovanje, dok je euro, koji je u srijedu bio na dvosedmičnom maksimumu prema dolaru, stagnirao.

Dobra vijest za evropsko finansijsko tržište je stigla iz Atine, gdje je objavljeno da je potražnja nove emisije grčkih državnih obveznica bila znatno bolja od očekivane.

Ponude investitora za novu emisiju grčkih obveznica s rokom prispijeća od deset godina premašile su planiranu vrijednost već u toku jednog sata od početka realizacije.

U tom kratkom vremenskom razdoblju investitori su, naime, prijavili da žele preuzimanje tih obveznica u vrijednosti sedam milijardi eura, što je dvije milijarde eura više nego što je ukupno planirano, prenijele su novinske agencije iz grčkoga glavnog grada.

Ta vijest, kao i u srijedu najavljeni plan grčke vlade da se raznim mjerama obuzdavanja javne potrošnje bitno smanji previsok proračunski deficit zemlje, potakli su ne samo stabilizaciju tržišta akcija na berzi u Atini već i diljem Evrope, a također i rast eura.

Vodeći evropski indeks akcija FTSEurofirst 300, međutim, danas je u ranoj popodnevnoj trgovini na indikativnoj berzi u Londonu neznatno oslabio, nakon izvještaja da se Evropska središnja banka (ECB) priprema provesti naredne korake u cilju postupnog ukidanja mjera za stimulaciju bankarskog sektora i cijele privrede članica "eurolenda".

Blago je opao i globalni indeks akcija MSCI, koji prati kretanje cijena u 23 najrazvijenije svjetske ekonomije, a tokom završne trgovine u srijedu uvečer stagnantne su bile i cijene dionica na njujorškom Wall Streetu.

Zajednička valuta 16 članica EU-a tokom rane popodnevne trgovine u četvrtak vrijedila je 1,3688 dolara, što je približno na razini od srijede, dok je dolar istovremeno razmjenjivan po kursu od 88,34 jena oko 1,07 švicarskih franaka i 1,5079 za britansku funtu.

Devizna tržišta bi tek trebalo da "odreaguju" na današnju odluku operativnog rukovodstva ECB-a da ne mijenja postojeću jednoprocentnu referentnu kamatu, ističe agencija Bloomberg.

Evropsko finansijsko tržište će i dalje, prema ocjeni analitičara s londonske berze, biti pod pritiskom ne samo zbog dužničke krize u Grčkoj već i usporenog gospodarskog oporavka u većini drugih članica zone eura, uključujući i dvije privredno najmoćnije zemlje – Njemačku i Francusku.