Evropske berze
0

Akcije na najnižem nivou u dvije nedjelje

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Akcije na evropskim berzama su du srijedu završile dan na najnižem nivou u posljednje dvije sedmice usljed pada vrijednosti akcija u sektoru bankarstva, što je posljedica nervoze analitičara izazvane time što je Njemačka uvela zabranu spekulativnih, takozvanih nepokrivenih kratkih prodaja akcija i drugih aktiva.

Indeks "FTSEurofirst 300" je završio poslovanje na 996,73 poena ili 2,9 posto niže u odnosu na utorak, a to je prvi put da je indeks vodećih evropskih akcija pao ispod 1.000 poena od kad je početkom mjeseca donesena odluka o primjeni 750 milijardi dolara vrijednog paketa pomoći za sprječavanje širenja dužničke krize iz Grčke na druge zemlje u eurozoni, prenosi Reuters.

Najveći gubitnici su u srijedu bile finansijske kompanije, pa je tako bankarski indeks "Stokes Jurop 600" pao za 3,6 posto. Akcije banaka "Barkliz", "Lojds", "Royal Bank of Scotland", "BNP Pariba", "Societe Generale", "Credit Agricole" i "Natiksis" su u srijedu oslabile između tri i 5,2 posto.

  • Tržište nikad ne gleda blagonaklono kad se vlade miješaju u, kako to vide trgovci, uspješno upravljanje tržištima. Zabrana kratkih prodaja (short selling) uglavnom ima suprotan efekat jer usmjerava trgovce da traže druge metode za zaradu u periodu kad akcije padaju, izjavio je analitičar konsultantske firme "Charles Stanley", Bill McNamara.