SAD
0

Bernanke traži podizanje limita za federalni dug

FENA
Ben Bernanke (Foto: Reuters)
Ben Bernanke (Foto: Reuters)
Direktor američke Uprave federalnih rezervi (Fed) Ben Bernanke pozvao je ponovo Kongres da podigne gornji limit za federalni dug sa sadašnjih 14,3 biliona (hiljade milijardi) dolara, javljaju agencije.

Ovoga puta je Bernanke dao najjače upozorenje, ukazavši da bi odbijanje da se podigne limit moglo da dovede do sniženja kreditnog rejtinga zemlje i da nanese štetu velikoj ulozi dolara i američkih obveznica na svjetskim tržištima.

"Čak i kratkotrajno obustavljanje otplata osnovnog duga ili kamata po dužničkim obavezama ministarstva finansija moglo bi da izazove ozbiljne probleme na finansijskim tržištima i u platnom sistemu", upozorio je Bernanke na sastanku organizacije Komitet za odgovorni federalni budžet.

Prema ocjeni američkog ministarstva finansija, zemlji prijeti bankrot ako zakonodavci ne odobre povećanje limita za vanjsko zaduživanje do 2. augusta.

Bernanke je takođe pozvao kongresmene da budžetsku stabilnost stave među glavne ciljeve dugoročnog plana razvoja zemlje, upozorivši da bi oštro smanjenje budžetskih rashoda u kratkoročnom periodu moglo da ugrozi krhki oporavak američke ekonomije.

Gornja granica za državni dug je američki "izum" i po prvi put je utvrđena 1917. na nivou od svega 11,5 milijardi dolara. Limit za vanjsko zaduživanje je od marta 1962. povećavan 74 puta, od toga 10 puta u periodu od 2001.

Vlada SAD je uvijek uspijevala da postigne sporazum sa zakonodavcima i u novijoj istoriji nikada nije proglašavala bankrot, podsjećaju ekonomisti i upozoravaju da bi on izazvao novu finansijsku krizu, zbog čega je neophodno da bude izbjegnut.