biznis
0

Bernanke najavio usporavanje američke privrede

FENA
Predsjednik američkih Federalnih rezervi (središnja banka) Ben Bernanke upozorio je u četvrtak da treba očekivati primjetno usporavanje američke privrede prije kraja godine, zbog kreditne krize koja je povećala cijene i pooštrila uvjete zaduživanja.

U svjedočenju pred Zajedničkim gospodarskim odborom Kongresa, Bernenke je kazao da on i uprava FED-a vjeruju da će se gospodarske aktivnosti "primjetno usporiti u četvrtom tromjesečju", u usporedbi s 3,9 posto rasta ostvarenog u trećem tromjesečju.

Bernanke je kazao da će vjerojatno biti "više financijskih ograničenja na gospodarski rast dok krediti postaju skuplji i teže ih je dobiti".

Dugoročno, veća premija uz rizik može voditi do zdravijeg financijskog sustava, kazao je. "Investitori su postali oprezniji i traže veće kompenzacije za snošenje rizika".

Rast bi po procjeni FED-a trebao ostati slab u prvom dijelu iduće godine, a potom jačati kako učinci strožih uvjeta kreditiranja i korekcija na stambenom tržištu počinju slabjeti.

Mnogi američki ekonomisti vjeruju da će gospodarstvo doseći točku opasnu za padanje u recesiju u početku iduće godine.

Niz problema u gospodarstvu, od najizrazitijeg pada stambenog tržišta u 20 godina, do velikih gubitaka i krize s visokorozičnim hipotekarnim kreditima, rasta cijena nafte i pada dolara, doveli su do pada vrijednosti dionica na Wall Streetu, od čega je samo u srijedu Dow Jones pao za 360 bodova ili 2,6 posto.

Veliku zabrinutost izaziva i stalni dotok loših vijesti od korporacijskih divova kao što su General Motors, Merill Lynch i Citigroup, koji objavljuju velike gubitke.

Bernanke je kazao kako FED pozorno prati događaje na tržištu, ali nije signalizirao spremnost središnje banke za daljnje smanjenje referentne kamatne stope.

No analitičari su u njegovim komentarima iščitali naznaku još jednog smanjenja kamata prije kraja godine, posebno u ocjeni o "primjetnom usporavanju rasta" potkraj ove i početkom iduće godine, navodi ABC News, prenijela je Hina.