biznis
0

Benzin poskupio u SAD

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Prosječna cijena benzina na pumpama u SAD je porasla na 1,86 dolara za galon (3,78 litara) uslijed zatvaranja nekih rafinerija radi redovnog održavanja i popravki, kao i smanjenja proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte, objavila je američka analitičarka naftne industrije Trilbi Landberg.

Prema podacima iz najnovijeg istraživanja "Landberg", u sklopu kojeg se analiziraju cijene na 7.000 pumpi širom SAD, obični benzin je u dvije nedjelje zaključno sa 23. januarom poskupio za 4,3 posto ili osam centi po galonu, prenose agencije.

"Najvažniji uzrok rasta cijene benzina je poskupljenje sirove nafte, kao i pokazatelj da tražnja te energetske sirovine ne pada tako brzo kao ranije", izjavila je Landberg.

U poslednje dvije sedmice, cijena nafte je rasla otkako je OPEK počeo da primjenjuje obećana smanjenja proizvodnje. Nafta je prošle nedelje poskupila za 3,90 dolara ili 9,2 posto, na 46,47 dolara za barel.

Cijena sirove nafte učestvuje u cijeni benzina na pumpama sa 56 posto, navodi se u saopćenju američkog Ministarstva energetike i dodaje da je, u sedmici zaključno sa 16. januarom, iskorištenost kapaciteta rafinerija u SAD iznosila 83,3 posto prema 86,5 posto iz istog perioda lani.