Milionski dug zatvara ventile
0

Bečarević: "Ako ne bude para, neće biti ni gasa"

Piše: A. Karadža
Trenutna dugovanja Sarajevogasa prema BH Gasu iznose 13 miliona maraka, a nakon dostavljanja novembarske fakture ona će biti viša od 20 miliona maraka. Prema riječima Almira Bečarevića, direktora BH Gasa, Sarajevogas je ovih dana na račun BH Gasa uplatio dva miliona maraka manje od predviđenih 7,5 miliona.

Bečarević je istakao da je već sada dug za 3,5 miliona veći od projektovanog.

"Od sedmog mjeseca upozoravamo da se ne bi desila ovakva situacija. Još nećemo poduzimati radikalne mjere, pokušaćemo riješiti ovaj problem u komunikaciji sa Sarajevogasom, Toplanama Sarajevo i Vladom Kantona Sarajevo", rekao je Bečarević za naš portal.

Na pitanje šta podrazumjevaju radikalne mjere, Bečarević je rekao da to znači da će gasa biti onoliko koliko se plati.

Bečarević je dodao da se osim dugovanja povećava i potrošnja gasa, pa će decembarska faktura iznositi 15 miliona maraka, što je za pet miliona više nego u novembru.

On je istakao da se najveći problem očekuje u januaru kada je najveća potrošnja gasa. Bečarević je rekao da ruski isporučioci plina nisu fleksibilni i da na primjeru Ukranije možemo vidjeti da se gas isključuje nakon jedne neuplaćene fakture.

Kao jedino trenutno rješenje, direktor BH Gasa vidi uplaćivanje subvencija od strane Kantona Sarajevo u januaru, umjesto u martu ili aprilu.

Kako je za naš portal rekao Adis Salkić, portparol Sarajevogasa, dugovanja te kompanije prema BH Gasu iznose 13 miliona maraka. On je međutim dodao da dugovanja Toplana prema Sarajevogasu iznose 52 miliona maraka.

"Apelujemo na građane, korisnike usluga Sarajevogasa i Toplana da izmiruju svoje obaveze kako bi se obezbijedio gas koji je uvozni energent. Mi ćemo u narednom periodu učiniti sve da se problem prevaziđe", rekao je Salkić.

On je ipak istakao da je ovo gašenje požara, ali da se pitanje dugovanja ne može riješiti po principu ad hoc, već da je potrebno sistemsko rješenje.