biznis
0

Beč: Završeno zasjedanje UNIDO-a

FENA
Prihvaćanjem niza rezolucija u petak je u Austria-centru u Beču završeno petodnevno zasjedanje glavne konferencije Ujedinjenih naroda za industrijski razvitak UNIDO-a koja je održana pod naslovom "Industrijski razvitak u mijenjanju globalnog okružja".

Glavni direktor UNIDO-a Kandeh Yumkella iz Siera Leonea, koji je dvije godine na čelu te međunarodne organizacije, naglasio je da je UNIDO sada finansijski stabilan te je zahvalio sudionicima konferencije na donošenju odluke o programima i proračunu za sljedeće dvogodišnje razdoblje 2008.-2009.

Dodao je da je posebnost zasjedanja bila u tome što je svaka regionalna skupina imala okrugle stolove na kojima se raspravljalo o važnim pitanjima upravo za regiju: primjerice, istočnoevropska skupina zemalja raspravljala je o temi "Tehnološko predviđanje i upotreba vode u industriji".

Yumkella je naglasio da će većina aktivnosti te organizacije i dalje biti usmjerena na ostvarenje obaveza Milenijske deklaracije i razvojnih ciljeva posebno u afričkim zemljama, a ti ciljevi su smanjenje siromaštva, modernizacija industrije uz zaštitu okoliša, dostupnost proizvoda tržištu, osiguranje energije.

"Važno je da se reforma organizacije nastavlja u svrhu toga da cijeli sustav Ujedinjenih naroda postane još učinkovitiji u svojem radu", rekao je Yumkella, prenijela je Hina.

Najavio je i nekoliko međunarodnih skupova: u Beču će se u martu održati rasprava na najvišoj razini o sveukupnoj povezanosti UN sistema, konferencija o obnovljivim energijama, zatim agroindustrijska konferencija u Indiji a potom i velika konferencija o pitanjima energije u Bahreinu.

U radu skupa sudjelovalo je oko hiljadu sudionika iz 172 države članice UNIDO-a.