biznis
0

BBI organizirao susret bh. privrednika s premijerom Melake

FENA
U posjeti Bosna Bank International (BBI) 27. i 28. oktobra je boravio Dato Seri Muhammad Ali Rustam, premijer malezijske savezne države Melaka.

Ali Rustam je u Sarajevu s Amerom Bukvićem, direktorom Bosna Bank International, razgovarao o pripemama za Sarajevo Business Forum 2011. (SBF), konferenciju čiji je cilj privlačenje stranih investicija u BiH.

U okviru ove posjete organiziran je sastanak premijera Melake i ambasadora Malezije u BiH Adnana Zulkiflija s privrednicima čije su kompanije članice BBI VIP Business kluba te s direktrom BBI Real Estatea Seadom Živaljem.

Kako se navodi u saopćenju BBI-a, razgovarano je o mogućnostima saradnje BiH i Melake u građevinskim i drugim projektima značajnim za razvoj BiH.

Premijer Rustam je u pratnji domaćina, direktora BBI-a, posjetio i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, premijera FBiH Mustafu Mujezinovića, predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžiju, novoizabranog člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakira Izetbegovića te generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu Farisa Gavrankapetanovića.

Prilikom ovih posjeta razgovarano je o unapređenju ekonomske saradnje BiH i Malezije, s fokusom na mogućnosti ulaganja u poljoprivredu, turizam i infrastrukturne projekte u BiH.

Razgovor je vođen i o mogućnostima ulaganja u medicinski i rehabilitacioni turizam, saradnju u oblasti medicine i informativne tehnologije.

Premijer Melake podržao je inicijativu SBF-a da Sarajevo postane megaedukacioni centar te obećao da će s delegacijom od 20 investitora prisustvovati SBF-u 2011.

Melaka je najrazvijenija malezijska federalna država s 800.000 stanovnika, koju godišnje posjeti osam miliona stranih turista. Osim što je poznata po tome da je pod zaštitom UNSECO-a kao historijsko naslijeđe, Melaka je poznata i po tome što ima najsofisticiraniji zdravstveni sistem u Maleziji. Također, ova malezijska država ima fascinantan model prečišćavanja rijeka, što joj omogućava da od riječnog turizma osigura izuzetne prihode.