biznis
89

BBI banka, Yunus Social Business i Mozaik: Počeo program za društvene poduzetnike u BiH

Klix.ba
Izvršni direktori Yunus Social Business Centra za Balkan (YSB), Fondacije Mozaik i BBI banke, Daniel Novak, Vesna Bajšanski-Agić i Emir Čehajić objavili su danas na konferenciji za medije u Sarajevu početak programa za razvoj društvenog poduzetništva u BiH.

Inicijativa za otvaranje ovog programa, koji ima za cilj pomoći poduzetnicima u BiH da pokrenu posao koji će osim profita imati pozitivan uticaj na društvo, pokrenuta je u martu ove godine kada je BBI banka u posjetu BiH pozvala nobelovca Muhammada Yunusa. Program ekonomiste iz Bangladeša koji je razvojem društvenog poduzetništva uspio značajno smanjiti siromaštvo u svojoj zemlji i čiji se centri nalaze u osam zemalja u svijetu, danas je sa radom počeo i u BiH.

"Prilikom posjete BiH u martu ove godine susreli smo se sa mladim ljudima. Primijetili smo njihovu zainteresovanost da se bave biznisom i mijenjaju okruženje u kojem žive. Nakon toga, YSB centar u saradnji sa BBI bankom i fondacijom Mozaik odlučio je pokrenuti naš akcelerator za društvene poduzetnike i u ovom dijelu svijeta", izjavio je Novak. Do sada je zahvaljujući ovom programu više od 400 poduzetnika započelo svoje projekte u raznim zemljama svijeta u kojima je YSB aktivan.

"Trening, mentoring, finansijska podrška i pristup tržištima su ključne usluge koje nudimo poduzetnicima. Najboljim poduzetnicima ćemo omogućiti i finansijsku podršku. U drugoj fazi projekta, za projekte koji se pokažu uspješnim, YSB centar omogućit će finansiranja i do 350.000 eura", kazao je on.

Vesna Bajšanski-Agić, izvršna direktorica Fondacije Mozaik je navela da je ovo uzbudljiv i sretan dan obzirom da oni već duže vrijeme rade na razvoju društvenog poduzetništva.

"Vjerujemo da društveno poduzetništvo može biti čarobni štapić za rješavanja ekonomskih problema u BiH", kazala je Bajšanski-Agić. Prema njenom mišljenju, koncept društvenog poduzetništva nudi održiva rješenja, a posebno može biti djelotvoran za zapošljavanje mladih. Iz ove fondacije su poručili da će pokušati da pronađu mlade koji imaju potencijala i da će ih onda preporučiti da učestvuju u aktivnostima YSBCB.

Izvršni direktor BBI banke Emir Čehajić kazao je da mu je drago što se ideja o pokretanju ovog projekta realizirala brzo. Naglasio je da je samo šest mjeseci prošlo od kada je BBI banka ugostila u BiH nobelovca Muhammada Yunusa. Banke često izbjegavaju finansiranje start-up biznisa jer je rizično, a BBI banka to vidi kao dio svoje društvene odgovornosti, naveo je on.

"Društveno poduzetništvo nudi pozitivan utjecaj na društvo jer se rješavaju društveni problemi. Obzirom da je odgovornost za napredak zajednice ugrađena u temelj korporativne kulture BBI banka će pomoći društveni poduzetnicima da realiziraju svoje ideje", kazao je Čehajić.

Inače, u prvoj fazi programa društvenim poduzetnicima su omogućena finansiranja do 10.000 eura po veoma povoljnim stopama putem BBI banke i Fondacije Mozaik.