biznis
0

BBI banka na Istanbul Finance Summitu 2010.

FENA
U radu "Istanbul Finance Summita" (IFS), koji je održan od 28. do 30. septembra ove godine, aktivno učešće uzela je i Bosna Bank International, saopćeno je danas iz te banke.

Osmišljen kao platforma na kojoj se godišnje sagledava globalno stanje u finansijama na svjetskom nivou i daju smjernice za dalje djelovanje, IFS je u Istanbulu okupio impozantne finansijske stručnjake, bankare, korporacijske finansijere i regulatore, kao i istaknute kreatore ekonomske politike na globalnom nivou, od sjeverne Amerike, preko Evrope pa do Zaljeva i istočne Azije.

Na sesiji koja se bavila islamskim finansijama u njenim globalnim okvirima jedan od govornika bio je Amer Bukvić, direktor Bosna Bank International.

Bukvić je govorio o implementaciji i razvoju islamskog bankarstva u Bosni Hercegovini, ali i općenito u zemljama u kojima ne postoji zakonodavstvo koje se specifično odnosi na tu vrstu finansijskog poslovanja, u kojima ono mora prilagoditi svoje proizvode i usluge, dizajnirajući ih u okviru postojećeg konvencionalnog bankarstva.

"BBI je jedinstven primjer islamske banke koja se uspjela prilagoditi tim okolnostima, a istovremeno nije odstupila od principa islamskog prava", kazao je Bukvić na IFS-u i istakao kako je zbog tako jedinstvenog koncepta poslovanja BBI bila pozvana u Rusku Federaciju, zemlju koja nastoji uvesti islamsko bankarstvo, a kako bi joj, budući da ni sama nema legislativu koja podupire takvu vrstu bakarstva, dao savjete bazirane na slučaju BBI-a.