biznis
0

Bašić: BiH ima najbolje pokazatelje investicijskih pomaka u regiji

FENA
Direktor Agencije za promociju stranih ulaganja u BiH (FIPA) Haris Bašić na Investicijskoj konferenciji Kantona Sarajevo, kazao je da su investicijski pomaci u BiH u posljednje dvije godine evidentni te da podaci govore da BiH u tom smislu ima najbolje pokazatelje u regiji.

Taj trend je, prema njegovim riječima, nastavljen u 2008. godini i već se za tri mjeseca bilježi 150 miliona eura direktnih i stranih ulaganja.

Bašić je najavio da će već od sutra početi dodjeljivati podsticaj investitorima tako da Vijeće ministara i entitetske vlade nastavljaju dobrim putem na privlačenju stranih ulagača.

Strateška orijentacija i pravci razvoja Kantona Sarajevo u regiji, bila je tema o kojoj je govorio predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Denis Zvizdić, naglasivši značaj razvoja ljudskih resursa, institucionalnog okruženja, poslovne i uslužne infrastrukture.

Direktor SERDA-e Šefko Okerić govorio je o regionalnom ekonomskom razvoju BiH kao ključu za približavanje EU.

SERDA u partnerskom odnosu realizira niz projekata podrške lokalnim zajednicama, a prepoznatljiva je po kreditno-garantnom fondu, poslovnom inkubatoru, biznis centrima. Aktivno radi na uključivanju u projekte prekogranične saradnje.