biznis
0

Barel sirove nafte premašio 65 dolara

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Cijene sirove nafte porasle su u petak zahvaljujući brigama zbog smanjenja američkih zaliha benzina i problema s rafinerijama u Sjedinjenim Državama koji su doveli do pada zaliha goriva.

"Brige zbog američkih zaliha benzina potresaju tržište sirove nafte", izjavio je Victor Shum, energetski analitičar u Purvin & Gertz u Singapuru, kjavio je AP.

Cijena junske isporuke sirove nafte na Nymexu porasla je za 12 centi na 65,18 dolara po barelu u prijepodnevnim satima na elektronskom trgovanju u Singapuru. Cijena ugovora u četvrtak je pala za 78 centi kako bi se zaustavila na 65,06 dolara po barelu. Cijene lož ulja porasle su za 0,95 centi na 1,8986 dolara po galonu.

Dok je do početka ljetne vozačke sezone ostalo otprilike mjesec dana, trgovci su počeli da se pitaju da li će zalihe benzina biti dovoljne da udovolje potražnji.

Požar u rafineriji korporacije Marathon Oil u Garyvilleu u Lujziani izazvao je rast cijena na ranijem trgovanju u četvrtak. Cijene su pale nakon što je kompanija saopćila da je riječ o manjem požaru i da je odmah ugašen.

"Izgleda da američke rafinerije imaju lošu sreću u posljednje vrijeme. A američke zalihe benzina istorijski su niske. To će biti zategnuta situacija", izjavio je Shum.

U srijedu je američko ministarstvo energetike izvjestilo o velikom, neočekivanom padu američkih zaliha benzina od 2,8 miliona barela u prošloj sedmici - kada su analitičari očekivalio rast od 200.000 barela. U izvještaju se također navodi da je iskorištenost američkih rafinerija u odnosu na isti period prošle godine opala za 2,6 posto na 87,8 proizvodnih kapaciteta.

Pad zaliha benzina zasjenio je neočekivani rast zaliha sirove nafte od 2,1 miliona barela, za koje analitičari očekuju da će opadati.