biznis
0

Barel nafte skoro 99 dolara

FENA
Cijene nafte porasle su na skoro 99 dolara po barelu u ponedjeljak nakon pada temperatura u Sjedinjenim Državama i Evropi i kontinuiranog slabljenja američkog dolara.

Praznik Dana zahvalnosti u četvrtak obilježio je nezvanični početak zime u Sjedinjenim Državama. Među ostalim područjima, New Mexico je zabilježio devet inči snijega i hladnije temperature tokom prazničnog vikenda. Snijeg je također pao u Njemačkoj tokom vikenda, javio je AP.

"Posljedica hladnog američkog vremena bit će porast potražnje za gorivom", izjavio je Victor Shum, energetski analitičar u Purvin & Gertzu u Singapuru.

Cijena januarskog ugovora na Nymexu na elektronskom trgovanju sredinom dana u Evropi porasla je za 75 centi na 98,93 dolara po barelu.

U petak je cijena ugovora porasla za 89 centi kako bi se zaustavila na 98,18 dolara po barelu, nadmašujući raniji rekord zaključne cijene za 15 centi.

Januarski ugovor Brent sirove nafte poskupio je za 68 centi na 96,44 dolara po barelu na londonskom ICE tržištu.

U međuvremenu, dolar je dostigao novi rekord prema euru u petak dok su se nastavile spekulacije da će američka kreditna kriza dovesti do još jednog obaranja američkih kamatnih stopa.

"Oslabljeni američki dolar i dalje je na rekordno niskim nivoima tako da ponovo testiramo cijenu od 100 dolara po barelu", izjavio je Shum.

Cijene nafte nude branu prema slabom dolaru, a kupovina i prodaja nafte u dolarima je privlačnija stranim ulagačima dok vrijednost američke valute opada.

Cijena sirove nafte na trgovanju na Nymexu u srijedu je dostigla rekord od 99,29 dolara po barelu i u obimu je od rekordne cijene prilagođene inflaciji iz ranih 1980-ih. U zavisnosti kako se računa prilagodba, ondašnja cijena od 38 dolara po barelu bila bi u obimu između 96 i 103 i više dolara danas.

"Skoro sve bi moglo gurnuti cijene s ove tačke i u poziciji smo da očekujemo pokret ka 100 dolara po barelu", izjavio je Peter Beutel, predsjednik američke firme za rizik u menadžmentu Cameron Hanover, navodeći obaranje kamatne stope od amertičkih Saveznih rezervi, slabljenje američkog dolara, prognoze hladnijeg veremena ili "svaki naftno-politički problem", kao faktore koji guraju cijene nafte do trocifrene brojke.

"Došli smo do tačke kada se nesposobnost da se dostigne ili probije limit od 100 dolara smatrala prilično spektakularnim neuspjehom. Nema nikakvih razloga da cijene nafte ne dostignu 100 dolara u ovoj sedmici", piše Beutel.

Cijene nafte porasle su za 43 posto između augusta i početka novembra zahvaljujući padu zaliha, brigama zbog prekida u snabdijevanju i, kako brojni analitičari tvrde, spekulativnim kupovinama. Nedavne prognoze, međutim, sugeriraju da visoke cijene dovode do pada potražnje.

Cijena lož ulja na Nymexu porasla je za 1,94 centi na 2,7236 dolara po galonu (3,8 litara) dok su cijene benzina porasle za 1,70 centi na 2,484 dolara po galonu. Cijene prirodnog gasa porasle su za 19,6 centi na 7,896 dolara po 1.000 kubnih stopa.