biznis
0

Barel nafte skoro 106 dolara

FENA
Cijena siriove nafte u četvrtak je dostigla rekord od 105,96 dolara po barelu u New Yorku, dok je dolar pao na najniži nivo prema euru otkako je uvedena zajednička evropska valuta.

Zlato i bakar također su poskupjeli na rekord svih vremena dok slabljenje dolara povećava vrijednost roba. Zaključna cijena barela nafte bila je rekordna u srijedu nakon što su zalihe američke sirove nafte pale po prvi u osam sedmica kada je OPEC najavio da će se suzdržati od povećanja proizvodnje, javio je Bloomberg.

"Razlog zašto je cijena otišla iznad 105 dolara je u tome što je tržište još usmjereno ka slabosti dolara", izjavio je Olivier Jakob, direktor Petromatrix Gmbh u Zugu u Švicarskoj,

Cijena aprilske isporuke sirove nafte porasla je za 1,45 dolara, ili za 1,4 posto, na 105,7 dolara po barelu na Nymexu, na najviši nivo otkako je počelo trgovanje naftom u 1983.

Euro je porastao na 1,5437 dolara, na najviši nivo od pojavljivanja na tržištu jedinstvene valute u 1999., na špekulacijama da će Evropska centralna banka zadržati ključnu kamatnu stopu na više od šestogodišnjeg rekorda dok američke Savezne rezerve nastavljaju s rezom svojih kamatnih stopa.