biznis
0

Barel nafte premašio 91 dolar

FENA
Cijene sirove nafte u petak su porasle na azijskom tržištu - penjući se na više od 91 dolara po barelu u jednom trenutku - zbog ponovne zabrinutosti oko snabdijevanja i vijesti da OPEC neće dodatno povećati proizvodnju.

Cijene su također skočile na vijest da su libanski vojnici otvorili vatru na izraelske borbene avione u četvrtak.

Sukob između Izraela i Libana direktno bi ugrozio snabdijevanje naftom, ali trgovci također strahuju da bi svaki sukob na Bliskom istoku uticao na proizvođače nafte kao što su Saudijska Arabija i Iran.

Cijena decembarskog ugovora sirove nadfte na Nymexu porasla je za 34 centa na 90,80 dolara po barelu u jutarnjim satima na elektronskom trgovanju u Singapuru. Također je zabilježen novi rekord trgovanja kada je u jednom trenutku na azijskom tržištu barel nafte iznosio 91,10 dolara, javio je AP.

Cijena ugovora sirove nafte na Nymexu u četvrtak je skočila za 3,36 dolara kako bi se zaustavila na 90,467 dolara po barelu, što predstavlja prvu zaključnu cijenu iznad 90 dolara.

Cijena deecembarskog ufgovora Brent sirove nafte porasla je za 54 centa na 88,02 dolara po barelu na ICE tržištu u Londonu.

Cijene lož-ulja na Nymexu porasle su za 0,71 centi na 2,4155 dolara po galonu dok su cijene benzina porasle za 0,72 centa na 2,2430 dolara po galonu. Novembarska cijena prirodnog gasa pala je za 4,3 centi na 7,145 dolara po 1.000 kubnih stopa.