biznis
0

Barel nafte premašio 130 dolara

FENA
Cijene nafte u petak su porasle na iznad 130 dolara po barelu na azijskom tržištu, produžavajući s rastom zabilježenim na ranijim trgovanjima kada je euro porastao prema dolaru u reakciji na komentare direktora Evropske centralne banke (ECB).

Dramatični preokret na oslabljenom tržištu uslijedio je nakon što je predsjednik ECB Jean-Claude Trichet sugerirao da bi banka mogla povećati kamatne stope a euro je ojačao prema dolaru. Kada kamatne stope porastu u Evropi, ili padnu u SAD-u, dolar ima tendenciju slabljenja prema euru, javio je AP.

Brojni investitori nastoje kupovati robe poput nafte kao branu protiv inflacije kada vrijednost dolara pada. Također, slabija vrijednost zelene novčanice čini naftu jeftinijom ulagačima koji kupuju u drugim valutama, a analitičari vjeruju da je kontinuirani pad dolara glavni razlog zašto su se cijene nafte skoro udvostručile u protekloj godini.

U međuvremenu, dolar je stajao čvrsto prema jenu, mijenjajući se za više od 106 jena za jedan dolar na tokijskoj berzi. Euro je vrijedio skoro 1,56 dolara nakon što mu je vrijednost opala dan ranije.

Trichet je govorio u četvrtak nakon što je banka ostavila ključnu kamatnu stopu nepromijenjenom u jeku briga zbog inflacije. Iako je Trichet izjavio da promjena kamatnih stipa nije izvjesna, kazao je da se neki od guvernera banke zalažu za njeno povećanje.

Cijena junske isporuke sirove nafte porasla je tokom noći za 5,49 dolara - u najvećem jednodnevnom povećanju cijena u istoriji Nyemexa - kako bi se zaustavila na 127,79 dolara po barelu u četvrtak navečer.

Tokom podnevnih sati u petak u Singpauru cijena ugovora je porasla za još 2,64 dolara na 130, 43 dolara po barelu na elektronskom trgovanju.