biznis
0

Barel nafte poskupio iznad 86 dolara po barelu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Sirova nafta je u petak na berzi u New Yorku poskupjela na iznad 86 dolara za barel usliijed slabljenja američke valute, nakon što je povoljan izvještaj o maloprodaji u SAD ukazao na rast tražnje u toj zemlji, koja je najveći svjetski potrošač energenata.

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u maju je na Njujorškoj robnoj berzi porasla za 84 centa, na 86,23 dolara za barel, dok je u isto vrijeme evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu poskupjela za 96 centi na 85,77 dolara za barel, prenosi AP.

"Tržište nafte se ponaša baš kao i proteklih sedmica: pravi jedan korak naprijed a dva nazad. Uslijed jačanja berzanskih indeksa, postojanog trenda rasta i blažeg slabljenja dolara, cijena sirove nafte je danas nadoknadila pad iz protekla dva dana", navodi se u izvještaju "Commercebank".

Danas su veliki američki trgovinski lanci uključujući Macy's i Gap, kao i trgovinske kompanije Limited Brands i Discounter Target, objavili podatke o dvocifrenom rastu prihoda u martu, što je iznad očekivanja analitičara.

Ukupno su prihodi u radnjama u SAD otvorenim najmanje godinu dana porasli prošlog mjeseca za devet posto na godišnjem nivou, pokazali su podaci Međunarodnog vijeća trgovinskih centara.

"Rast prihoda trgovinskih objekata je samo jedna od pozitivnih vijesti koje su u proteklih nekoliko sedmica stigle iz SAD-a. To je ono što podstiče poskupljenje sirove nafte", izjavio je analitičar singapurske konsultantske firme Pervin & Gerz", Victor Shum.

Cijena najvažnije energetske sirovine se devet mjeseci kretala unutar raspona između 69 i 84 dolara za barel, da bi početkom ove sedmice naglo skočila na iznad 87 dolara za barel.

Poskupljenje "tečnog zlata" je podstaknuto i očekivanjima investitora da bi Kina mogla da dopusti rast vrijednosti svoje valute, što bi sirovine s cijenom izraženom u dolarima poput nafte učinilo jeftinijima za investitore koji raspolažu juanima i moglo bi da rezultira povećanjem tražnje.

Slabljenje američke valute dovodi do rasta cijene sirove nafte uslijed toga što "tečno zlato" postaje jeftinije za ulagače koji raspolažu drugim valutama.