biznis
0

Barel nafte ponovo premašio 110 dolara

FENA
Cijene nafte u četvrtak su se približile sinoćnjem rekordu iznad 110 dolara po barelu, a investitori okreću pogled ka robi kao utočištu od pada američkog dolara.

U Aziji je dolar pao na 12-godišnji rekord prema jenu i dostigao je novi rekord prema euru u jeku briga oko posrtanja američke ekonomije. Mnogi analitičari vjeruju da je pad vrijednosti zelene novčanice razlog rasta cijena sirove nafte na nove rekorde u 11 od 12 zadnjih trgovanja, uprkos činjenici da su zalihe nafte porasle za 10,2 posto od početka januara, javio je AP.

Cijene nafte nude zaštitu protiv posrnulog dolara, a nafta koja se kupuje i prodaje u dolarima atraktivnija je stranim ulagačima jer je dolar slab.

"Nafta i druga roba imaju svoju unutrašnju vrijednost tako da u obimu u kojem dolar slabi, nafta postaje relativno jeftinija kada se vrednuje u drugim valutama kao što je euro. Stoga, dolazi do prilagodbi cijene da bi se kompenzirale posljedice toga", izjavio je David Moore, robni strateg u Commonwealth Bank of Australia u Sydneyu.

Cijena aprilske isporuke sirove nafte na Nymexu u kasnim popodnevnim satima na elektronskom trgovanju u Singapuru porasla je za 21 cent na 110.13 dolara po barelu, samo nešto kasnje od rekorda zabilježenog u srijedu navečer kada je zaključna cijena barela iznosila 110,20 dolara.