biznis
0

Barel nafte ponovno se primakao na 100 dolara

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Cijene nafte u ponedjeljak su porasle na skoro 100 dolara po barelu dok su turski upad u sjeverni Irak i prijetnje Irana protiv novih sankcija povećale brige oko mogućih prekida u snabdijevanju sirovom naftom.

Cijene sirove nafte porasle su zahvaljuujući turskoj prekograničnoj operaciji protiv kurdskih pobunjenika u Iraku. Turske trupe ispalile su više od 40 artiljerijskih salvi u ponedjeljak preko iračke granice, dan nakon što je vojska potvrdila da se turski helikopter srušio u Iraku i da je osam vojnika ubijeno, javio je AP.

Trideset i tri pobunjenika ubijena su u nedjelju, čime je ukupan broj poginulih od četvrtka porastao na 112, sudeći po turskoj vojsci.

"Uvjerenje je na tržištu da bi (upad) mogao zaprijetiti snabdijevanju sirovom naftom iz sjevernog Iraka", izjavio je Victor Shum, energetski analitičar u Purvin & Gertzu u Singapuru.

To je prva potvrđena kopnena operacija turske vojske u Iraku od američke invazije u kojoj je svrgnut Saddam Hussein u 2003. Turska je najveća regija za transport nafte i gasa, a Irak je veliki snabdjevač Evrope sirovom naftom.

Cijena aprilske isporuke sirove nafte porasla je za 45 centi na 99,26 dolara po barelu na elektronskom trgovanju na Nymexu sredinom popodnevnih sati u Singapuru. Cijena barela porasla je čak na 99,70 dolara na ranijem elektronskom trgovanju.

Rastu cijena također je doprinijela prijetnja iranskog predsjednika Mahmouda Ahmadinejada u subotru da će Teheran poduzeti nekonkretitzovane "odlučne recipročne mjere" protiv svake zemlje koja uvede dodatne sankcije njegovoj zemlji.

U ostalim kategorijama na Nymexu, cijene lož ulja porasle su za 2,01 centa na 2,7831 dolara po galonu, dok su cijene benzina porasle za 2,23 centa na 2,556 dolara po galonu.

Cijene prirodnog gasa porasle su za 14,8 centi na 9,294 dolara po 1.000 kubnih stopa.

U Londonu je cijena Brent sirove nafte porasla za 52 centa na 97,53 dolara po barelu na ICE berzi.