Danas konačna presuda
0

Barbie i Bratz u dvije milijarde dolara teškoj svađi

Sarajevo-x.com
Odrasli muškarci su čak šest sati proveli svađajući se oko običnih lutki u završnoj fazi federalnog suđenja u kojem Mattel, dom kultne lutke Barbie, tuži MGA Entertainment zbog danas popularnih lutaka Bratz.

Milioni dolara, tačnije dvije milijarde dolara, su u igri u ovoj veoma medijski popraćenoj sudskoj tužbi zbog povrede autorskih prava.

Porota u Kaliforniji je prošlog mjeseca, u prvoj fazi suđenja, presudila da je dizajner lutaka Carter Bryant, na ideju o konceptu Bratz došao upravo radeći za Mattel. Također je zaključeno i da je MGA Entertainment, sa sjedištem u Los Angelesu, doprinijeo povredi ugovora, a važnu ulogu u tom dogovoru je odigrao izvršni direktor MGA Isaac Larian.

Kako izvještava Associated Press, porota sada mora odlučiti da li Mattel uopšte ima pravo na odštetu, te koji bi to novčani iznos trebao biti.

U srijedu je Mattelov odvjetnik John Quinn, u svojoj završnoj riječi, kazao kako MGA ovoj kompaniji duguje najmanje milijardu dolara od zarade od prodaje lutki Bratz, uz kamate, te da i Larian mora platiti gotovo 800 miliona dolara zbog saučesništva u cijeloj "prevari".

Konačna odluka porotnika očekuje se u četvrtak poslijepodne.