biznis
0

Bankrotirao ruski naftni gigant Jukos

FENA
Sud u Moskvi saopćio je da je naftna kompanija Jukos bankrotirala, čime je omogućena likvidacija nekada najvećeg ruskog proizvođača nafte, javlaju agencije.

Odlukom sudije Arbitražnog suda Pavela Markova završena je trogodišnja drama tokom koje je osnivač Jukosa, milijarder Mihail Hodorkovski, osuđen na zatvorsku kaznu u Sibiru, a najveća proizvodna jedinica kompanije jeftino prodata državi.

Suđenje Hodorkosvkom u Rusiji mnogi vide kao kaznu zbog njegovih političkih ambicija, a istovremeno i pokušaj države da ponovo uspostavi kontrolu nad strateški važnim naftnim sektorom.

Državna kompanija OAO Rosnjeft, koja je vlasnik najveće proizvodne jedinice Jukosa - Jugansknjeftagasa, postala je preko noći treći proizvođač nafte u Rusiji i progurana je kao glavni ruski takmac među naftnim kompanijama, sposoban da se takmiči sa Ekson mobajl korporacijom i Armakom iz Saudijske Arabije.

Očekuje se da će Rosnjeft imati još koristi od dalje likvidacije Jukosovih sredstava, koja uključuju kapacitet od 600.000 barela dnevno u podružnicama Samaranjeftagaz i Tomsknjeft.

Jukos trenutno proizvodi oko 450.000 barela dnevno jer je pokušavao da isplati zaostale poreske obaveze i nije mogao da ulaže u proizvodnju. Rosnjeft trenutno proizvodi oko 1,6 miliona barela dnevno, od čega milion barela dolazi iz Jugansknjeftagasa.