Mesud Lakota
0

"Banke u BiH love u mutnom"

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Posljednje enormno povećanje kamatnih stopa u Bosni i Hercegovini direktno krši odredbe važećeg zakona o zaštiti potrošača, a bankarski lobiji nastavit će se sa dizanjem kamata na kredite sve dok država ne uspostavi čvrst mehanizam kontrole, smatra Mesud Lakota, predsjednik Udruženja za zaštitu interesa potrošača u BiH.

Ovo udruženje, kako navodi, zadnjih pet godina bezuspješno potencira pitanje ugovora sa bankama, koje zadržavaju pravo na promjenu kamatne stope.

"Zakon o potrošačima određuju da ugovori ne smije ići na štetu nijedne strane, no kada su banke u pitanju, ovdje su oni koji uzimaju kredite direktno oštećeni, jer se ni na jednom mjestu u njihovim ugovorima ne navodi kolike promjene kamatne stope mogu iznositi“, ističe Lakota.

Prema njegovim podacima, najveća kamatna stopa za fizička lica u Bosni i Hercegovini trenutno iznosi 10,32 posto, dok za pravna lica ta stopa je 10,74 posto.

Kako tvrdi Lakota, 'lov u mutnom' trajat će sve dok država ne poduzme konkretne mjere i uspostavi regulaciono tijelo koje će kontrolirati rad banki.

"Hitno nam je potreban regulator u ovoj oblasti. Jedno vrijeme smo mislili da je to Udruženje banaka BiH, za koje se na kraju ispostavilo da radi samo za interese banaka. Također, ombudsmen za zaštitu potrošača davno je trebao reagovati, no i on, kao i sve druge instance, sada 'pere ruke' od problema“, naglašava predsjednik Udruženja.

Na kraju je Lakota još jednom naglasio da banke imaju pravo da mijenjaju kamatnu stopu, ali da prethodno moraju precizirati kolika ta povećanja mogu biti, prije nego što potpišu ugovor sa klijentima.