Amer Bukvić
0

Bankarska kriza zamajac međunarodne ekonomske korekcije

FENA
Na Međunarodnom univerzitetu u Sarajevu danas je održano predavanje o temi "Globalna ekonomska kriza-perspektive islamskog bankarstva", a izlagač je bio Amer Bukvić, direktor Bosna Bank International (BBI), saopćeno je iz te banke.

Tokom obraćanja, Bukvić je naglasio da se islamskog bankarstvo sve češće razmatra kao alternativa postojećem klasičnom bankarskom pristupu te je objasnio uzroke nastanka krize.

  • Bankarska kriza je bila samo zamajac koji je pokrenuo međunarodnu ekonomsku korekciju. Krizu je prouzrokovala nestabilnost monetarnih valuta, nepravična distribucija ekonomskih dobara, jeftina radna snaga, jeftine sirovine, ali i skupi troškovi posrednika, veliki rast srednje klase na Istoku, prebacivanje procesa proizvodnih kapaciteta sa Zapada na Istok te rast broja stanovnika i njihovih potreba, kazao je Bukvić.

Po njegovim riječima, ekonomske korekcije će biti završene kada dođe do preseljenja svjetskih finansijskih centara prema Istoku i to je proces koji će sigurno trajati nekoliko godina.