biznis
0

Bankari i dalje nastavljaju izlet na evropskim berzama

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Evropskim berzovnim indeksima u ponedjeljak su podršku pružile bankovne dionice, no veće dobitke ograničavao je pad cijena dionica u energetskom sektoru izazvan zabrinutostima glede kineske potražnje i projekcijama novog rekordnog manjka u proračunu SAD-a u 2010.

U takvom okruženju londonski Ftse indeks bio je u plusu oko 0,15 posto, popevši se na 5.196 bodova. Frankfurtski DAX bio je na manjem dobitku od 0,03 posto i iznosio je 5.610 bodova.

"Smjer tržišta odredit će ključni faktori poput ocjene vjerodostojnosti grčkog plana restrukturiranja, kao i pod utjecajem ostalih političkih faktora, poput regulatorne intervencije u sektoru bankarstva", kazao je Andy Lynch, fond menadžer u Schroedersu.

Naftne dionice oslabile su zbog pada cijena nafte koji je ukupno u januaru dosegnuo osam posto, što je najveći postotni pad od decembra 2008.

Dionice British Petroleuma (BP) oslabile su 0,8 posto pred objavu poslovnih rezultata u utorak. Total, ENI, BG i Royal Dutch Shell redom su zabilježili pad cijena između 0,6 i 1,3 posto.

Ulagače i dalje brine potražnja za energentima i sirovinama iz Kine poglavito zbog januarskog oštrijeg obuzdavanja kreditnih plasmana s ciljem stišavanja rasta i inflatornih pritisaka. Najnoviji podaci iz Kine svjedoče o nastavljenom uzletu aktivnosti u kineskom proizvodnom sektoru u januaru.

Bankovne dionice, s druge strane, nastavile su uzlet od petka. Banco Santander, Barclays, Credit Suisse, Deutsche Bank, HSBC i Standard Chartered redom su zabilježile rast cijena dionica od 0,9 do 2,2 posto.

Na strani dobitnika isticao se i irski diskontni zračni prijevoznik Ryanair, čije su dionice poskočile 5,7 posto nakon što je povećao prognoze o dobiti za ovu godinu nakon manjeg od očekivanog gubitka u zadnja tri mjeseca prošle godine.

Od značajnijih vijesti za ulagače izdvaja se također Obamin prijedlog proračuna za tekuću fiskalnu godinu, zaključno s 30. septembrom, koji još mora odobriti Kongres a predviđa rekordni proračunski manjak u 2010. od 1.560 milijardi dolara ili 10,6 posto BDP-a.

Indeks Tokijske berze Nikkei bio je u blagom plusu od 0,07 posto, na 10.205 bodova.