Istraživanje "Synovata"
0

Bankama najviše vjeruju Arapi, a najmanje Mađari i Grci

FENA
Međunarodnom bankarskom sektoru najviše vjeruju u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), a najmanje u Mađarskoj i Grčkoj i to samo 16, odnosno 17 posto klijenata, pokazalo je istraživanje kompanije "Synovate".

Prema rezultatima anketa, u periodu prije globalne ekonomske krize, bankarskom sektoru su najviše vjerovali klijenti u Grčkoj i Ukrajini. Najmanje povjerenja u lokalne banke imaju građani u Rumuniji i Ukrajini jer je anketa pokazala da je samo 18, odnosno 24 posto njih dalo pozitivnu ocjenu.

Grci, također, imaju loše mišljenje i o domaćim bankama, pošto ih je samo 25 posto anketiranih pozitivno ocjenilo. Uprkos nepovjerenju u bankarski sektor, postoji visoka lojalnost klijenata, ističe globalna kompanija za istraživanje tržišta "Synovate".

S druge strane, čak 81posto Saudijaca izrazilo je pozitivno mišljenje o domaćim bankama, a isto mišljenje ima i 58 posto u UAE, Poljskoj (55 posto) i Rusiji (54 posto).

Najbolje mišljenje o međunarodnim bankama imaju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (47 posto) i Saudijskoj Arabiji (46 posto).

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 29 međunarodnih i 211 lokalnih banaka u 13 zemalja, izjavila je za agenciju TASR portparol firme "Synovate Slovačka Republika" Veronika Petrasova.

Većina klijenata u osam od 13 država, manje vjeruje bankama i finansijskim institucijama nego prije ekonomske krize, pri čemu je taj postotak najveći među Ukrajincima (70 posto) i Grcima (69 posto).

"Povjerenje u bankarski sektor narušeno je zbog posljedica globalnog privrednog usporavanja, što je prirodno. Finansijske institucije moraju graditi prisnije odnose s klijentima i tako povećati iskorištenost svojih proizvoda i usluga", ocijenio je generalni direktor "Synovata" za srednju i istočnu Evropu i Bliski istok Kurt Tomson.