Velika Britanija
0

Banka propala, direktoru 780.000 eura penzije

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Na nekoliko naslovnica londonskih dnevnika u petak je inače bivši bankar koji je dobio nevjerojatno veliku penziju iako je banka kojoj je donedavno bio na čelu napravila najveći gubitak u britanskoj historiji.

Riječ je o Fredu Goodwinu, koji je do oktobra prošle godine bio na čelu jedne od najvećih britanskih banaka – Royal Bank of Scotland.

Kada je postalo jasno da je banka u velikoj krizi i da je vlada mora spašavati od propasti, pristao je da se povuče s dužnosti direktora.

S 50 godina je otišao u prijevremenu penziju. Sada se međutim ispostavilo da je u zamjenu za odlazak dobio astronomski veliku penziju od skoro 780 hiljada eura godišnje.

Ovdašnjim zvaničnicima, uključujući i premijera Gordona Browna, nimalo se nije dopalo što je banka koju su spasili državnim parama dala toliku penziju direktoru za čijeg je mandata došla na ivicu propasti.

Zato su od Sir Freda Goodwina javno tražili da dio tih para vrati. On, međutim, sa stranica štampe u petak odgovara da mu to ne pada na pamet.

U pismu koje citiraju svi dnevnici navodi da je toliku penziju dobio zato što je u oktobru pristao da odmah ode iz banke ne insistirajući na jednogodišnjem otkaznom roku tokom kojeg bi dobivao plaću.

Također tvrdi da su državni dužnosnici koji rade na spašavanju banaka od početka znali da je on dobio toliku penziju u zamjenu za odlazak s položaja.

Iz vlade, koja je sada većinski vlasnik te banke, poručuju da proučavaju zakonske mogućnosti da se bivšem direktoru oduzme dio astronomske penzije.