biznis
0

Bank Austria Creditanstalt kupila Central Profit Banku

Klix.ba
Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) kupila je bosansku Central profit banku, potpisivanjem kupoprodajnog ugovora 11. juna 2003. Realizacija ove transakcije planirana je za septembar 2003.

Prodavač je Sarajevo Privatisation Venture (SPV). SPV je udruga International Finance Corporation (IFC), Federacije Bosne i Hercegovine, i B.P. Invest Consult – međunarodne konsultantske firme. Istovremeno je dogovoreno da IFC postane suvlasnik Central profit banke sa udjelom od 19%.

"Kupovinom Central profit banke nastavljamo jačanje naše pozicije u regiji jugoistočne Evrope. Prošle godine smo kupovinom banaka pojačali poziciju na tržištu Hrvatske i Bugarske, a sada spadamo i među četiri najveće banke u Bosni i Hercegovini" rekao je Friedrich Kadrnoska, član Uprave Bank Austria Creditanstalt, odgovoran za poslovanje u centralnoj i istočnoj Evropi. Sa ukupnom aktivom od EUR 186 milliona, Central profit banka je četvrta po veličini banka u Bosni i Hercegovini, sa 7% udjela u tržištu. Central profit banka ima 27 filijala, te opslužuje preko 60.000 komitenata – pravnih i fizičkih lica. Banka ima neprikosnovenu vodeću poziciju u platnom prometu, te je jedna od vodećih u kartičnom poslovanju.

Bank Austria Creditanstalt je prisutna u Bosni i Hercegovini od decembra 2001. Poslovanje pod imenom HVB banka Bosna i Hercegovina započela je u septembru prošle godine. Trenutno, HVB Bank ima dvije filijale, jednu u Sarajevu i jednu u Mostaru. Bank Austria Creditanstalt planira da ove dvije banke potpuno ujedini u toku 2004 godine.

Bank Austria Creditanstalt jača svoje prisustvo na jugoistoku Evrope

Kupovinom Central Profit Banke Bank Austria Creditanstalt nastavlja strategiju rasta u regiji jugoistočne Evrope. Prošle godine, Bank Austria Creditanstalt zabilježila je kontinuiran rast u regiji: u proljeće 2002. kupila je Splitsku banku – treću po veličini u Hrvatskoj. U jesen 2002. Bank Austria Creditanstalt kupila je Biochim, četvrtu po veličinu banku u Bugarskoj. Zajedno sa svojom prvobitnom ekspoziturom, Bank Austria Creditanstalt sada posjeduje 7% udjela na bugarskom tržištu. U decembru 2001. Bank Austria Creditanstalt je otvorila banku u Srbiji i Crnoj Gori. U martu 2003. uslijedilo je otvaranje predstavništva banke u Makedoniji.

"Jugoistočna Evropa je tržište u porastu unutar tržišta u porastu," rekao je Friedrich Kadrnoska. U poređenju sa predhodnom godinom, ukupna aktiva Bank Austria Creditanstalt u regionu jugoistočne Evrope porasla je za 100%, te dostigla brojku od EUR 4 milijarde. Za godinu dana broj klijenata u jugoistočnoj Evropui porastao je sa 69.000 na oko 540.000.