biznis
0

Banane s virusom sličnim Sarsu?

Sarajevo-x.com
Glasina koja je proširena tekstualnom porukom teško je pogodila cijene banana sa kineskog otoka Hainan, objavili su državni mediji, prenosi BBC. U poruci je napisano kako banane sadrže virus sličan Sarsu, koji je odgovoran za teško respiratorno oboljenje koje je ubilo stotine ljudi širom svijeta.

Proizvođači iz Hainana kažu kako im trenutni pad cijena uzrokuje gubitak od 20 miliona juana (2,6 miliona dolara) dnevno. Kineski ministar poljoprivrede je odbacio tvrdnje o Sarsu kao neosnovane. Policija istražuje izvor dezinformacije, navodi BBC.

Banane sa Hainana su već bile predmetom glasina kao uzročnik raka, nakon što su plantaže bile opustošene bolešću ranije ove godine. Strah od banana se pojavio usred međunarodne zabrinutosti zbog pokvarenih kineskih proizvoda, uključujući navodne otrove u hrani za kućne ljubimce i zubnoj pasti.

Državne novine China Daily su nedavno kritizirale kineska regulatorna tijela za kontrolu sigurnosti hrane, te su pozvali vladu da uradi više na zaštiti kineskih potrošača.