UN
0

Ban Ki-moon želi novi svjetski samit o finansijskoj krizi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon pozvao je, uz podršku emira od Qatara, više od 20 šefova država ili vlada 28. novembra u Dohu da razmotre svjetsku financijsku krizu, objavio je izvor UN-a u ponedjeljak.

"Radi se o sastanku na visokom nivou sa čelnicima G20 i ostalima, kako bismo razmotrili svjetsku financijsku krizu", izjavila je zamjenica glasnogovornice Ban Ki-moona Marie Okabe.

"Ovaj sastanak mora poslužiti kao uvod za ministarsku konferenciju o financiranju razvoja, predviđenoj od 29. novembra do 2. decembra u glavnome gradu Qatara, kojoj će prisustvovati generalni sekretar", precizirala je Okabe.

"Detalji pripreme sastanka od 28. novembra su u toku", dodala je glasnogovornica, rekavši da ne može još reći koje će sve zemlje prisustvovati radu ove konferencije, javio je AFP.

Ovom inicijativom, Ban posebno namjerava insistirati kod svjetskih čelnika o nužnom imperativu integracije za borbu protiv siromaštva i mjera protiv klimatskog zagrijavanja na svakom globalnom akcionom planu protiv ekonomske i finansijske krize.