Strateški forum u Bledu
0

Balkan ima energetski potencijal

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Učesnici Strateškog foruma u Bledu saglasili su se u ponedjeljak da zapadni Balkan ima dosta energetskog potencijala, ali da regija treba modernizirati infrastrukturu i potaknuti održivu potrošnju energije i projekte iz oblasti životne sredine.

Ministri, privrednici i stručnjaci iz zemalja zapadnog Balkana, okupljeni na forumu u slovenskom mjestu, zaključili su da je neophodno da države u regiji udruže napore da bi bila poboljšana energetska efikasnost, prenijela je slovenska nacionalna novinska agencija STA.

Slovenski ministar ekonomije Andrej Vizjak izjavio je da bi Balkan trebalo da razmotri korištenje alternativnih izvora energije, uključujući nuklearnu.

Marko Križanovski, vlasnik vodećeg slovenskog energetskog poduzeća "Petrol", ocijenio je, međutim, da bi intenzivnija upotreba nuklearne energije ugrozila nekoliko tekućih projekata i dodao da bi balkanske zemlje trebalo da razviju jedinstvenu energetsku politiku, smanje potrošnju i osnaže partnerstvo javnoga i privatnog sektora.

Crnogorski ministar za ekonomski razvoj Branimir Gvozdenović izjavio je da će njegova zemlja intenzivno razvijati energetski sektor i da su neiskorišteni potencijal te države vodni resursi.

Murat Bilhan s istanbulskog univerziteta istakao je da ključ za dostizanje energetske sigurnosti leži raznovrsnosti, koju, kako je ocijenio, podrivaju kratkoročni politički ciljevi.