biznis
0

Bajuk: Neće biti ukidanja poreza na goriva

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Slovenski ministar financija Andrej Bajuk, koji do kraja ovog mjeseca vodi i odbor ministara financija država EU-a (ECOFIN), izjavio je da EU zbog visokih cijena hrane mora mijenjati svoju poljoprivrednu politiku, ali da se neće prihvatiti prijedlozi o smanjenju poreza na goriva kako bi se ublažila posljedice rasta cijena nafte.

"Pregovara se o prijedlogu Europske komisije po kojem bi zajednička poljoprivredna politika bila mnogo više usmjerena na tržište. Dok u svijetu vlada glad, EU ne može i dalje održavati sustav subvencija po kojemu se poljoprivrednici nagrađuju zato da ne povećaju proizvodnju", rekao je Bajuk u razgovoru za mariborski dnevni list "Večer" od subote o namjerama da se proizvodnja hrane u Europi u sadašnjim uvjetima poveća preusmjeravanjem dosadašnjeg sistema subvencija, te tako poveća ponuda i djeluje na usporavanje rasta cijena.

Što se tiče sve većih cijena nafte i zahtjeva prijevoznika i ribara u europskim državama da država intervenira i smanji poreze, Bajuk je rekao da se neće djelovati smanjenjem poreza i trošarina, te da je to zaključak koji je podržan i na nedavnom sastanku skupine zemalja G-8.

"Neće se primjenjivati mjere iz poreznog arsenala, a takvo stajalište europskih ministara financija podržano je i na sastanku G-8. Vrijeme skupoće treba premostiti tako da ljudima u teškom socijalnom položaju pomogne država javnim sredstvima. Prijedlog je da se prijevoznicima pomogne subvencijama za nabavu tehnološki naprednijih vozila, a na sličan način i ribarima", rekao je Bajuk u vezi sa sve višim troškovima za pogonska goriva u pojedinim ekonomskim sektorima europskog gospodarstva.

"Privremeno ukidanje poreza na goriva ne bi bilo rješenje. Svijet će se morati naviknuti na to da je cijena nafte i derivata mnogo viša nego prije godinu dana i da će tako ostati", rekao je Bajuk, dodajući da se je potrebno naviknuti na drukčije ponašanje prema energiji i štednju, te čekati na nova tehnološka rješenja .

"Kada se u ekonomiji promijeni struktura relativnih cijena, onda treba dopustiti da se gospodarstvo tome prilagodi", rekao je Bajuk, ocjenjujući da će se cijene regulirati tržišnim zakonima.