biznis
0

Bahtić: Još nije vrijeme za uvođenje diferencirane stope PDV-a

FENA
Predsjednik Komisije za finansije i budžet Parlamentarne skupštine BiH Sadik Bahtić izjavio je danas u Banjoj Luci da još nije vrijeme za uvođenje diferencirane stope poreza na dodanu vrijednost (PDV), jer bi država ostala bez velikog prihoda.

"Smatramo da u ovom trenutku nije dobro ići u rizik i uvoditi diferenciranu stopu PDV-a, jer se to pokazalo ka negativno iskustvo u drugim zemljama u okruženju", kazao je Bahtić na pres-konferenciji. Dodao je da oni koji zagovaraju diferenciranu stopu ne zalažu se za interes naroda, već lični interes ili iza njih stoje neki lobiji i velike kompanije.

Istaknuo je da cijene ne bi pale i ukoliko bi se oslobodili neki proizvodi od PDV-a, a država bi ostala bez određenih prihoda, dok bi profitirali "samo tajkuni, neki lobiji i neke kompanije", te da je bolje da svi budžeti u BiH osiguraju novac za pomoć socijalnim kategorijama.

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Kemal Čaušević potvrdio je da je UIO dostavio predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću analizu koliko bi se prihoda prikupilo ukoliko bi se uvela stopa PDV-a od pet posto na hranu, lijekove, štampu, ističući da bi se time smanjili prihodi za 720 miliona KM na godišnjem nivou.

Bahtić i članovi ove komisije posjetili su danas Upravu za indirektno oporezivanje BiH i razgovarali s njenim direktorom te članovima Upravnog odbora UIO Miodragom Kudićem i Harisom Bašićem, koji je rekao da je uvjeren da će se istrajati na makroekonomskoj stabilnosti BiH.

Predsjednik Komisije za finansije i budžet je istaknuo da je Uprava najbolji projekt koji je BiH dobila u zadnjih deset godina, te da je makroekonomska stabilnost "fantastična" zahvaljujući UIO, koja ima sada 40.000 poreznih obveznika.

Ukazao je da je u posljednje tri godine bruto društveni proizvod rastao u prosjeku šest posto, što je najviše u odnosu na zemelje u okruženju, smanjen je deficit, a povećan izvoz.

Bahtić je kazao da UIO ima podršku parlamentarne komisije i da razumije probleme koji se pojavljuju jer u BiH su bili i još postoje određeni trgovački lobiji koji iniciraju i donose zakone u interesu nekih kompanija, a nauštrb države.