"Ne piše nam se dobro"
0

Bahilj: Cijene će najesen još više rasti

FENA
Milorad Bahilj
Milorad Bahilj
Federalni ministar trgovine Milorad Bahilj podsjetio je danas u izjavi za novinare u Sarajevu da cijenu nafte u BiH i regionu diktira cijena nafte na berzama u Londonu i New Yorku, a od početka godine do sada je preko 30 posto poskupila nafta što se nije potpuno odrazilo na cijene nafte na benzinskim pumpama u FBiH. "Način da se ne dižu cijene nafte na benziskim pumpama je da država donese odluku, što je opet zadiranje u politiku budžeta, je da se smanje nameti na uvoznu tzv. rafinerijsku cijenu na granici države, odnosno da se smanje akcise i putarine, što bi u tom slučaju dovelo do drugih dubioza", kaže Bahilj.

Na pitanje novinara da li je poskupljenje naftnih derivata usko vezano za poskupljenje pekarskih proizvoda, Bahilj podsjeća na veliku sušu koja je uzrokovala da su doprinosi na poljoprivredi preko 50 posto smanjeni ne samo u BiH nego i u SAD-u i u Rusiji koji su najveći proizvođači hrane.

"Ovo je tek malo u odnosu na to kakva će biti situacija najesen kada se počnu ubirati plodovi", kazao je Bahilj dodajući i da su na nivou FBiH od kada je imanovana nova vlada do sada 20 posto smanjene subvencije za poljoprivredu što diktira međunaronda zajednica.

Ponovio je da se zbog ovakve situacije ne piše dobro cijeloj Evropi te da postoji nekoliko načina na koje je moguće zaustaviti divljanje cijena, a to su: da vlada odredi maržu na proizvode što je nepopularniji oblik, da vlada odredi najviši nivo cijena pojedinih proizvoda, da vlada zamrzne trenutne cijene ili da se uključe robne rezerve koje nisu toliko velike da bi mogle na duži period djelovati.