biznis
0

B. Luka: Čeka se sudska odluka za Fabriku duhana

FENA
Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS-a Mirosalav Milovanović informisao je danas predstavnike sindikata Fabrike duhana Banja Luka da ne može doći do uvođenja prinudne uprave u tom preduzeću.

Mora se sačekati, podsjetio je, procedura pred Okružnim privrednim sudom po zahtjevu privatizacijog ugovora na štetu većinskog vlasnika Nebojše Antonića.

“Ukoliko se to desi, Vlada, odnosno resorno ministarstvo će preuzeti upravljanje fabrikom”, naveo je Milovanović nakon sastanka s predstavnicima sindikata tog preduzeća, koji su naveli da je stanje u Fabrici sve teže.

Istovremeno, firma „ Antonić trejd“ iz Laktaša se odrekla potraživanja u iznosu od 4,7 miliona i sada je to prihod, a ne obaveza banjalučke fabrike, pa je time smanjen gubitak u odnosu na vrijednost kapitala.

Radnici sumnjaju da se radi o još jednoj prevari, dok direktor Fabrike duhana Simo Miškić tvrdi da je sve urađeno po zakonu i uz konsultaciju sa revizijom i Poreznom upravom RS.

Zahtjev radnika da Vlada uvede prinudnu upravu za direktora je besmislen i nezakonit.

“Radnicima mora biti jasno da je Vlada donijela odluku da uđe u sudski postupak raskidanja ugovora o privatizaciji Fabrike duhana. To podrazumijeva da se ne mogu nikakve druge mjere preduzimati do okončanja postupka, što znači da takav zahtjev radnika nema nikakvog utemeljenja, kategoričan je Miškić.

Radnici tvrde da su ovih dana podnijeli kolektivnu tužbu protiv uprave zbog kršenja kolektivnog ugovora u isplati potraživanja zasnovanih na njegovim odredbama, dok ministar Milovanović navodi da “Vlada ima planove za fabriku”, a najbolja varijanta je da ona “bude u privatnim rukama”.