biznis
0

B. Krupa: U petak i subotu sajam organske hrane

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U Bosanskoj Krupi u petak i subotu se održava 2. bosanskokrupski sajam organske hrane i ljekobilja.

Sajam se održava na otvorenom, u parku Kej u Starom grada, na obali rijeke Une, a svoje proizvode izlaže skoro 20 proizvođača.

Organizatori sajma su Općina Bosanska Krupa, Savez udruženja asocijacija organskih proizvođača FBiH (Organsko FBiH) i Asocijacija proizvođača organskih proizvoda Unsko-sanskog kantona, u saradnji s Poljoprivrednim zavodom Unsko-sanskog kantona, JKP "10 Jul" Bosanska Krupa i Lokalnom akcionom grupom Una-Sana.

Sejad Herceg, predsjednik Saveza Organsko FBiH, istaknuo je kako je riječ o manifestaciji za koju vlada veliko interesovanje građana, s obzirom na to da je u posljednje vrijeme u Bosanskoj Krupi evidentan značajan broj novih proizvođača organske hrane te da bi u Savez trebalo ući njih još šest.

"I ovim sajmom potvrđujemo da je Savez Organsko FBiH u svim organizacijama kada je riječ o organskoj poljoprivredi, a ovom prilikom želimo prezentirali proizvode uzgojene po principu organske proizvodnje, koji nisu tretirani hemijskim preparatima. Interesovanje građana je veliko, a ono što je bitno napomenuti da u Bosanskoj Krupi imamo i inspektore koji rade nadzor i inspekciju takvih proizvoda", rekao je Herceg.

U sklopu sajma bit će održana i stručna predavanja, a predavači su Ešref Maksumić iz Saveza Organsko FBiH i Husmira Ramić iz Poljoprivrednog zavoda Unsko-sanskog kantona.

Ove godine u Bosanskoj Krupi su već održana dva sajma - 2. bosanskokruspki sajam knjige i Sajam narodnih rukotvorina Bosanska Otoka. Sajam meda je planiran za 10. i 11. septembar.